Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Великобритания и САЩ предупреждават за нарастваща киберзаплаха от страна на Китай

[post-views]
Великобритания и САЩ предупреждават за нарастваща киберзаплаха от страна на Китай

САЩ и Великобритания предупредиха днес за нарастваща киберзаплаха от страна на Китай, като директорът по киберзащитата в Белия дом заяви, че Пекин е способен да предизвика хаос в киберпространството, а ръководителка на британска разузнавателна агенция предупреди за „епохално“ предизвикателство, предаде Ройтерс.

В САЩ и Европа се увеличава безпокойството относно предполагаемите китайски кибератаки и шпионска дейност, но Пекин отрича обвиненията.

„Китай представлява реален и все по-голям киберриск за Великобритания“, каза Ан Кийст-Бътлър, директор на британската службата за електронно разузнаване Център за правителствени комуникации (GCHQ), на конференция по сигурността в централния английски град Бирмингам.

Тя посочи, че отговорът на действията на Пекин е най-важната задача на службата ѝ и че настъпателните и дестабилизиращи действия на Китай са основен приоритет и застрашават международните норми.

Британският премиер Риши Сунак заяви вчера, че Великобритания е изправена пред заплаха от „ос от авторитарни държави като Русия, Иран,

Северна Корея и Китай“, а британски прокурори повдигнаха обвинения на трима мъже в оказване на помощ на Службата за външно разузнаване на Хонконг във Великобритания. Китай отхвърли делото като изфабрикувано.

Великобритания съобщи днес, че е извикала посланика на Китай, за да заяви, че кибератаките и разкритията за шпионски връзки са неприемливи.

Кийст-Бътлър, която беше назначена за ръководител на Центъра за правителствени комуникации миналата година, потвърди опасенията на Сунак, като предупреди, че следващите няколко години ще бъдат опасни и преломни.

„Русия и Иран представляват непосредствена заплаха, но Китай е „епохално“ предизвикателство“, посочи тя.

Директорът на Националната киберслужба на САЩ Хари Кокър заяви на конференцията, че китайски военни хакери заобикалят американските защитни системи в киберпространството и нанасят вреди на интересите на САЩ в „безпрецедентен мащаб“.

„При кризисен или конфликтен сценарий Китай може да използва своите предварително разгърнати киберспособности, за да причини хаос в гражданската инфраструктура и да възпре военните действия на САЩ“, каза той.

Миналия месец американски официални лица обвиниха Пекин в мащабна кампания за кибершпионаж, наречена „Волтов Тайфун“, при която

китайски хакери проникнаха в десетки американски организации от сферата на критичната инфраструктура, като използваха огромна глобална мрежа от компрометирани персонални компютри и сървъри, посочва Ройтерс.

Директорът на ФБР Кристофър Рей предположи, че тази кампания е свързана с по-обширното намерение на Китай да възпре САЩ да защитят Тайван.

Говорител на китайското външно министерство заяви, че „Волтов Тайфун“ няма никаква връзка с китайското правителство.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани