Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Държавите членки на ЕС одобриха окончателно важни реформи в областта на миграцията

[post-views]
Държавите членки на ЕС одобриха окончателно важни реформи в областта на миграцията

Министрите от ЕС дадоха окончателно одобрението си за мащабен „ремонт“ на законодателството на блока в областта на миграцията и предоставянето на убежище, предаде ДПА.

Реформите на системата за предоставяне на убежище в блока бяха приети в разгара на кампанията за общоевропейските избори следващия месец, на които миграцията се очаква да бъде важен въпрос, посочва Асошиейтед прес.

Новият пакт за миграцията и убежището беше официално одобрен от министрите на икономиката на 27-те страни членки на ЕС, с което се слага край на повече от осемгодишната работа по пренаписване на правилата за работа с хора, които влизат в Европа без разрешение.

Министри от страните от ЕС одобриха 10 законодателни раздела, които са част от пакта, включващ повече от 1500 страници правен текст. Унгария и Полша, които отдавна се противопоставят на всякакво задължаване на държавите да приемат мигранти или да плащат за издръжката им, гласуваха против пакета.

Новите правила определят насоките за проверка на хората, за да се установи дали отговарят на условията за получаване на някакъв вид закрила, като например убежище, или за депортирането им, ако не им е разрешено да останат.

Основните политически партии смятат, че пактът дава отговори на въпроси, които разделят нациите, откакто през 2015 г. в Европа нахлуха над 1 милион мигранти, повечето бягащи от войната в Сирия и Ирак.

Обширният законодателен пакет обаче ще влезе в сила едва през 2026 г., така че не осигурява незабавно решение на проблема, който подхрани една от най-големите политически кризи в ЕС, тъй като държавите имат разногласия кой трябва да поеме отговорността за мигрантите, когато пристигнат, и дали други страни са длъжни да помагат.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани