Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Министърът на отбраната Атанас Запрянов се срещна с посланика на Нидерландия Н. Пр. Симон ван дер Бург

[post-views]
Министърът на отбраната Атанас Запрянов се срещна с посланика на Нидерландия Н. Пр. Симон ван дер Бург

Министърът на отбраната Атанас Запрянов се срещна с извънредния и пълномощен посланик на Кралство Нидерландия в България Н. Пр. Симон ван дер Бург днес, 14 май. По време на разговорите двете страни определиха като отлично сътрудничеството си в областта на отбраната и обсъдиха възможностите за задълбочаване на неговия обхват.

Министър Запрянов запозна Н. Пр. ван дер Бург с приоритетите на служебното правителство в областта на отбраната и подчерта, че той и екипът му запазват пълна приемственост по отношение на взетите решения и поддържаните политики от предходния редовен кабинет. Той заяви, че въпреки краткия период на мандата стартираните процеси в отбраната ще бъдат продължени и развити. Министър Запрянов и Н. Пр. ван дер Бург изказаха задоволство от успешната съвместна мисия по охрана на въздушното пространство на Военновъздушните сили на България и Кралство Нидерландия през 2022 г.

Сред основните дискутирани теми по време на срещата бяха променената среда на сигурност вследствие на войната на Русия в Украйна, приносът на страните ни за изграждането на съюзническия капацитет за възпиране, сдържане и отбрана на Източния фланг на НАТО и помощта, която България и Кралство Нидерландия оказват и ще продължат да оказват на Украйна.

Акцент беше поставен и върху съюзният ангажимент за увеличаване на бюджетите за отбрана в контекста на предстоящата Среща на върха на Алианса във Вашингтон.

На срещата присъстваха и заместник-министърът на отбраната Радостин Илиев, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Михаил Попов и Даниела Григорова – началник на отдел „Двустранно и регионално сътрудничество“ в дирекция „Отбранителна политика и планиране“.

Източник: mod.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани