Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Надзорният съвет на НОИ одобри 11% увеличение на пенсиите, обяви министър Иванов

[post-views]
Надзорният съвет на НОИ одобри 11% увеличение на пенсиите, обяви министър Иванов

Предложих 11% да бъде осъвременяването на пенсиите от 1 юли, Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) гласува това мое предложение. Това обяви служебният социален министър Ивайло Иванов пред журналисти.

Той посочи, че единствено Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), изразявайки други мотиви за статута на Надзорния съвет, са гласували с „въздържал се“. 

Надзорният съвет е органът, който взима решение с колко да се осъвременят пенсиите, припомни министърът в отговор на въпрос дали е редно парламентът да има извънредно заседание по въпроса с увеличението на пенсиите.

 Коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) внесе искане за свикване на извънредно заседание на Народното събрание на 15 май, сряда. 

След породили се публични коментари за възможността увеличението да бъде по-ниско от предвиденото, вчера сутринта служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов обяви, че ще предложи актуализацията на пенсиите да бъде с 11 процента, както е прието в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г. Той каза, че има необходимите за това средства. Това увери и служебният премиер Димитър Главчев, цитиран от пресслужбата на Министерския съвет. „Пенсиите ще бъдат изплатени с увеличение в размер на 11%, въпреки че по „швейцарското правило“ размерът на увеличението е само 10%“, съобщи той.

В късния следобед бе даден и брифинг, на който Главчев обясни, че хората, които имат право на пенсии, ще получат увеличение с 11%, а не както е по правилото в Кодекса за социално осигуряване. Всички разчети показват, че няма причина да не бъдат увеличени пенсиите с 11%, потвърди и министър Ивайло Иванов

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани