Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Олаф Шолц: Германия трябва да намери начин да убеди хората да изберат кариера в армията

[post-views]
Олаф Шолц: Германия трябва да намери начин да убеди хората да изберат кариера в армията

Германия трябва да съумее да убеди хората да изберат военна кариера, заяви днес канцлерът Олаф Шолц, докато страната разглежда въпроса за намиране на начини за стимулиране на дълго пренебрегваната отбрана в условията на напрежение с Русия, предаде Ройтерс.

„В крайна сметка става въпрос за това как можем да убедим достатъчно жени и мъже да работят в Бундесвера и да открият работното си място там“, заяви Шолц при посещение в Швеция, която през 2017 г. върна наборната военна служба след анексирането на Крим от Русия.

Германският министър на отбраната Борис Писториус възложи на своето министерство задачата да проучи потенциални модели за наборна военна служба.

В Швеция между 5000 и 6000 млади мъже и жени се набират за наборна служба всяка година, но правителството иска да увеличи този брой на 10 000, което би означавало всеки десети от младите хора в скандинавската страна да премине основно обучение.

Войната в Украйна предизвика дебати в Германия относно възстановяване на наборната служба – в момент, когато Бундесверът се бори с траен спад в броя на военнослужещите, докато Берлин обещава безпрецедентно засилване на отбраната на страната. Германия няма наборна военна служба от 2011 г.

Християндемократите (ХДС), главната опозиционна партия в Германия, се ангажираха да възстановят военната служба, ако спечелят националните избори догодина.

Писториус, чието министерство все още не е представило документ с предложени модели, вече е описвал шведската система като образец за подражание. Швеция обучава наборни войници, но използва само толкова доброволци, колкото е необходимо на професионалната армия.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани