Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия се стреми да създаде буферна зона край Харков, заяви американският Институт за изследване на войната

[post-views]
Русия нападна Запорожка област 342 пъти през изминалото денонощие, съобщи Укринформ

Според американски военни експерти руските сили, които напредват край североизточния украински град Харков, вероятно ще ограничат настъплението си до бързото създаване на буферна зона между двете страни, предаде ДПА.

На тази цел очевидно се дава приоритет пред по-дълбоко настъпление в Харковска област, пише в най-новия си доклад от вчера базираният във Вашингтон Институт за изследване на войната.

Публикувани вчера геолокационни кадри показват, че руските сили, които миналата седмица прекосиха границата, са влезли в село Глибоке, на около 30 км северно от град Харков, и са издигнали руското знаме в центъра.

Допълнителни снимки показват, че руските войски са напреднали югозападно от село Олейниково. Генералният щаб на Украинските въоръжени сили съобщи, че руските войски са постигнали известен успех край село Лукянци, също на изток от Глибоке.

В петък Русия започна настъпление в Харковска област, след което министерството на отбраната съобщи за превземането на няколко села. 

Според украинския президент Володимир Зеленски военните правят всичко по силите си, за да попречат на Русия да разшири фронта, и са започнали контранастъпление. „Районът е укрепен“, заяви Зеленски във видеообръщението си снощи.

Руските сили, които нахлуха в Украйна през февруари 2022 г., първоначално превзеха големи части от Харковска област, но не и самия град, който е и вторият по големина в страната, преди да бъдат отблъснати от украинска контраофанзива през есента, отбелязва ДПА.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани