Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ООН започна разследване на първото убийство на чуждестранен служител при удар в Рафах

[post-views]
Съществува "съвсем реален" риск от по-широкомащабен конфликт между "Хизбула" и Израел, заявиха служители на ООН

ООН започна разследване на удар от неизвестен извършител срещу автомобил на организацията в град Рафах в понеделник, при който за първи път от 7 октомври в Газа бе убит неин чуждестранен служител, заяви говорител на генералния секретар Антониу Гутериш, цитиран от Ройтерс.

Служителят – пенсионираният офицер от индийската армия Уайбав Анил Кале, който работел за отдел „Безопасност и сигурност“ на ООН – бил на път към Европейската болница в Рафах заедно със свой колега, който е бил ранен при атаката.

Индийското външно министерство днес заяви, че дипломатическите му мисии са „в контакт със съответните власти“ във връзка с разследването и че оказва помощ за прибирането на тленните останки.

Израел навлиза все по-дълбоко в град Рафах в южната част на Газа, където се намират повече от един милион души и силите му вчера нанесоха удари в северната част на анклава, като това бяха някои от най-яростните атаки от месеци, посочва Ройтерс.

Международните съюзници на Израел и хуманитарни групи многократно отправиха предупреждения срещу провеждането на сухопътна офанзива в Рафах, където се намират множество избягали от войната палестинци и Израел твърди, че са се окопали четири батальона на „Хамас“.

В изявление след смъртта на Кале в понеделник генералният секретар на ООН Антониу Гутериш отново повтори „спешния си призив за незабавно хуманитарно прекратяване на огъня и за освобождаване на всички заложници“ и каза, че конфликтът в Газа продължава да нанася тежки загуби „не само на цивилните, но също така и на хуманитарните работници“.

Заместник-говорителят на Гутериш Фархан Хак вчера заяви, че ООН е създала комисия за установяване на фактите, която да открие кой е отговорен за атаката. „Все още сме много рано в разследването и подробностите за случилото се все още се проверяват чрез Израелските сили за отбрана“, каза той. По думите му към момента в Газа се намират 71 чуждестранни служители на ООН.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани