Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ОБОБЩЕНИЕ: ЕС и НАТО осъдиха покушението срещу премиера на Словакия Роберт Фицо

[post-views]
Фон дер Лайен осъжда нападението срещу Фицо

Решително осъждам подлото нападение срещу премиера Роберт Фицо, написа председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в социалната мрежа „Екс“.

Подобна проява на насилие няма място в нашето общество и подкопава демокрацията, нашата най-голяма ценност, добавя тя. Фон дер Лайен изразява съчувствие към Фицо и неговото семейство.

Потресена съм от ужасното нападение, написа в същата мрежа председателят на Европейския парламент Роберта Мецола. Осъждам тази проява на насилие, мисля за Роберт Фицо и неговото семейство в този труден час, допълва тя.

Шокиран съм от новината, написа и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Подобно насилие няма оправдание, добави той.

Потресен съм и съм ужасен, написа генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той пожелава на Фицо бързо възстановяване и изразява съчувствие към неговото семейство и към словаците.

Еврокомисарят Илиана Иванова написа, че осъжда нападението и че политическото насилие е несъвместимо с демокрацията и основните принципи и ценности на ЕС.

Послания за осъждане на покушението и в израз на съпричастие с Фицо до този час разпространиха и трите най-големи групи в ЕП – на Европейската народна партия, на Социалистите и демократите, от чието политическо семейство е словашкият премиер, и от „Обнови Европа“.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани