Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Френският президент събра висши министри, за да обсъдят ескалиращото насилие в Нова Каледония

[post-views]
Еманюел Макрон предизвика "политическо земетресение" с решението си да свика предсрочни избори във Франция след поражението на евровота

Френският президент Еманюел Макрон събра на среща висши министри, за да обсъдят ескалиращото насилие във френската тихоокеанска територия Нова Каледония, заяви днес президентската канцелария, цитирана от Асошиейтед прес.

Специалните срещи на комисиите по отбрана и сигурност обикновено се провеждат между Макрон и ограничен брой служители, включително премиерът Габриел Атал и министрите на отбраната, вътрешните работи, икономиката и външните работи.

Един човек днес бе застрелян във френската островна територия, която отдавна иска да обяви независимост, на фона на прерасналите в насилие безредици, предизвикани от прокарана от Париж конституционна реформа, отбелязва АП.

Френското министерство на вътрешните работи вчера изпрати полицейски подкрепления в Нова Каледония, която в продължение на дълги години е била затворническа колония и където сега се намира френска военна база.

Френският министър на вътрешните работи и отвъдморските територии Жералд Дарманен каза, че подкрепленията се състоят от четири мобилни жандармерийски подразделения, включително 15 жандармеристи от елитно подразделение за интервенции.

Безредиците избухнаха в момент, когато френски депутати обсъждат реформи, които предвиждат повишаване на броя на хората, които имат право на глас в Нова Каледония. Противниците им казват, че разширяването на избирателните списъци, които не са актуализирани от 1998 г., би било в полза на профренски политици в Нова Каледония и ще доведе до допълнителна маргинализация на местното население канаки, срещу което някога са били налагани строги политики на сегрегация и широкоразпространена дискриминация.

Хората с европейски произход в Нова Каледония са разделени между наследниците на колонизаторите и наследниците на мнозината затворници, изпратени насила в територията. На обширния архипелаг, който се намира източно от Австралия, живеят около 270 000 души.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани