Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Министър Атанас Запрянов и посланикът на Франция Н. Пр. Жоел Мейер обсъдиха двустранните отношения в областта на отбраната

[post-views]
Министър Атанас Запрянов и посланикът на Франция Н. Пр. Жоел Мейер обсъдиха двустранните отношения в областта на отбраната

Министърът на отбраната Атанас Запрянов и посланикът на Франция в България Н. Пр. Жоел Мейер обсъдиха двустранното военно сътрудничество и въпроси от актуалния дневен ред на сигурността на среща в Министерството на отбраната днес, 16 май.

По време на разговорите бяха дискутирани възможностите за военно-техническо и индустриално сътрудничество за развитие на способности в областта на отбраната. Обсъдени бяха и въпроси, свързани с приоритетите за модернизация на Българската армия, залегнали в приетата от Министерския съвет „Програма за инвестиции в отбраната до 2032 г.“.

Двете страни потвърдиха стратегическата роля на Черноморския регион в европейската архитектура на сигурност и необходимостта от засилено сътрудничество с цел адаптиране към предизвикателствата, произтичащи от войната в Украйна. Министър Запрянов посочи Противоминната военноморска група в Черно море, сформирана от България, Румъния и Турция, като важна мярка за повишаване на сигурността в региона.

Помощта, предоставена до момента от България и Франция на Украйна за преодоляване на военния конфликт и вариантите за нейното продължаване и разширяване също бяха сред дискутираните теми. Изтъкнато беше традиционно доброто партньорство на страните ни в рамките на Европейския съюз и НАТО, както и важната роля на България в източния регион на отговорност на Алианса.

Източник: mod.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани