Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Петнайсет страни от ЕС, сред които и България, призоваха да се намерят решения за прехвърляне на мигрантите в трети страни

[post-views]
Петнайсет страни от ЕС, сред които и България, призоваха да се намерят решения за прехвърляне на мигрантите в трети страни

Броени дни след като беше приета голямата реформа на европейската миграционна политика, повече от половината държави членки на ЕС, сред които и България, призоваха за „нови решения“, насочени към прехвърляне на мигранти в трети страни, което повдигна много въпроси, предаде Франс прес.

Тези предложения бяха направени три седмици преди европейските избори, на които проучванията на общественото мнение предвиждат възход на крайнодесните партии, отбелязва АФП.

Петнадесет държави изпратиха писмо до Европейската комисия, в което твърдят, че са необходими „допълнителни усилия“ към европейския Пакт за миграцията и убежището. Тази реформа, която получи окончателна зелена светлина от страните от ЕС във вторник след години на трудни преговори, засилва контрола върху пристигащите в блока и създава система за солидарност между държавите членки при справянето с търсещите убежище. Тя ще започне да се прилага през 2026 г., отбелязва АФП.

Страните, отправили призива, са България, Чехия, Дания, Финландия, Естония, Гърция, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Малта, Нидерландия, Австрия, Полша и Румъния.

Европейската комисия каза, че ще разгледа писмото. Въпреки това говорителка на ЕК заяви на ежедневния медиен брифинг че „цялата работа и внимание в момента са насочени към прилагането“ на пакта.

Петнадесетте държави искат от Брюксел да „идентифицира, разработи и предложи нови средства и нови решения за предотвратяване на незаконната имиграция в Европа“. Те се застъпват за механизми за „откриване, залавяне и, в случай на бедствие, спасяване на мигранти в открито море и отвеждането им на безопасно място в страна партньор извън ЕС, където може да бъдат намерени трайни решения за тези мигранти“.

Те предлагат също така да се последва примерът на споразумението на Италия с Албания за изпращане на мигрантите, спасени в италиански води, в тази страна кандидатка за членство в ЕС, за да могат там да бъдат разгледани молбите им за убежище. За да се предотврати оставането в ЕС на мигранти, чиито молби за убежище са били отхвърлени, те предлагат също така да се сътрудничи с трети държави, за да се прехвърлят тези хора там в очакване на връщането им в страната по произход. 

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани