Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Млади гвардейци маршируват пред легендата Бербатов

[post-views]
Млади гвардейци маршируват пред легендата Бербатов

22-ма млади гвардейци маршируваха пред футболната легенда Димитър Бербатов в знак на признателност за невероятната изложба от над 30 фотоса, която остава завинаги в коридорите на Професионална гимназия по електротехника и електроника „Константин Фотинов“ в Бургас. Момчетата от IV младежки гвардейски отряд, които традиционно и тази година ще открият ученическата манифестация по повод 24 май в града, изиграха специална маршировъчна композиция миналия петък.

„Правим тази композиция вече 4 години, никой друг отряд от 20-те в страната няма такава. Първа и четвърта редица тръгват напред в осем такта, връщат се, след това втора и трета правят същото, следват първа и трета, втора и четвърта. После четири момчета се пръскат на диагонали – наляво, надясно, наляво, надясно. След това се разпръскваме на една ръка разстояние и накрая завършваме със завъртане“, описва хореографията Димо Стоянов – момчето от Бургас, което направи фурор в предаването „Стани ботат“. Той е и негласен лидер на отряда – първо като най-голям сред членовете му и вече абитуриент, второ – вече като приет курсант в Националния военен университет със специалност „Електронно разузнаване“.

Като контрапункт на червените гвардейски униформи до тях танцуват и облечените в бяло и черно мажоретки от Природо-математичеката гимназия „Акад. Никола Обрешков“, а накрая двете гимназии си дават безкомпромисна среща на футболния терен пред погледа на самия Митко Бербатов.

Преди това великият български футболист откри изложба със свои фотоси, на които учениците можеха да видят звездни моменти от футболните терени в Германия като футболист на сегашния хит в Европа „Байер“–Леверкузен и във Великобритания с екипа на „Манчестър Юнайтед“.

„Това е третата изложба на Бербатов. Започнахме в Плевен, след това в Благоевград, но дойдохме и в Бургас като уважение към тях и усилията им, това е отрядът с най-голямо развитие през последните години“, казва създателката на Сдружение „Младежки гвардейски отряди“ Денислава Ангелова. В момента в страната вече има 20 отряда с 4 духови оркестъра, като последните са в Попово и Поморие.

„Учениците от отрядите са ориентирани към историята, традициите, освободени са да правят това, в което се чувстват добри. Бяхме в Черна гора, където представихме отрядите, а министрите им бяха възхитени от дипломатическите, историческите познания на българите, техния начин на изразяване и на представяне“, казва Ангелова. Българският опит е последван и в Румъния, а в Калъраш вече е създаден първият подобен гвардейски младежки отряд.

Отговорността, дисциплината, гвардейските ритуали ги правят личности. На летните лагери ги тренират бивши олимпийски, световни и европейски шампиони, разказва Денислава Ангелова. Всичко това става с безрезервната подкрепа на военното министерство и отдела за патриотично възпитание, на президентската администрация и на местната власт.

Най-ново

Единична публикация

Избрани