Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

  Музикантка от филхармония попълни оркестъра на СКСО

[post-views]
  Музикантка от филхармония попълни оркестъра на СКСО

Непрекъснато обогатяваме репертоара, заявява диригентът лейтенант Венцислав Стефанов

Най-новото попълнение във Военния духов оркестър на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) e младши сержант Нанси Тошева. Завършила е Средното музикално училище „Добрин Петков“ в Пловдив и Музикалната академия в Дрезден с бакалавърска и магистърска степен. Свирила е в оперетата в Дрезден в продължение на година и няколко месеца и още три години в Софийската филхармония. И от 1 февруари т.г. е в състава на оркестъра на Специалните сили с диригент лейтенант Венцислав Стефанов.

„Вече сме попълнени с музиканти на 100%. В началото, на 1 юли 2020 г., бяха обявени три места и постъпих заедно с младши сержантите Константин Ненчев и Христо Христозов. На 7 декември 2020 г. бяха приети 9 души. А през последната година и половина успяхме да привлечем младши сержантите Слави Славчев (тромпет), Васил Кушлев (алт-саксофон) и Христомир Стоянов (тенор-саксофон). И последният ни кадър е младши сержант Нанси Тошева (валдхорна), дошла от Софийската филхармония“, отчита с удовлетворение лейтенант Стефанов.

„Отидох да уча в Дрезден, запознах се с много музиканти от различни страни. Бях на майсторски класове в Швейцария. Работех и в оркестър, беше интересно преживяване, но не съм мислила да оставам в чужбина, искала съм винаги да се завърна в България“, споделя младши сержант Нанси Тошева.

И обяснява как е постъпила при военните музиканти. Родена е в с. Труд край Пловдив. Случайно е била в селото, когато е гостувал оркестърът на СКСО и е видяла познати от Музикалното училище. Решила е да следи кога ще бъде обявено свободно място и след година това се е случило. Кандидатствала е и от 1 февруари т.г. е в оркестъра. Във филхармонията са били шокирани, но са проявили разбиране. Сега ѝ е интересно, приятно ѝ е да работи с много добри музиканти, почти на нейната възраст, определя колектива като много добър и завършва с думите – доволна съм, щастлива съм, че постъпих в оркестъра на СКСО. Без притеснение споделя, че не е омъжена и е родена през 1995 г.

„Оркестърът ни е малък – 16 музиканти и един диригент. Въпреки това ние си изпълняваме задълженията отлично. От началото на годината участвахме в редица прояви, като водосвет на бойните знамена в Пловдив и Кърджали, зари в Белово, Копривщица, Пещера и Батак, изпращане и посрещане на контингенти, в тържеството по награждаване на спортисти от Българската армия“, разказва лейтенант Стефанов.

През годините постепенно са разнообразили и обогатили репертоара. Началото е било трудно и много е помогнал главният диригент на Българската армия подполковник Ради Радев. Сега музикантите от Специалните сили изпълняват както маршове, така и популярна и класическа музика. Но всяко едно произведение трябва да се адаптира, да се аранжира към състава на оркестъра.

Диригентът посочва като постижение участието в тържества на певицата редник Михаела Костуркова от щабния батальон. Така с вокалните изпълнения се разнообразява програмата, тя става по-интересна и се посреща много добре от публиката.

По-голямата част от оркестрантите са завършили Средното музикално училище в Пловдив, а има и такива с висше образование.  „Подготвени кадри са и съм късметлия, че те са професионалисти и така по-лесно се постигат резултатите“, отбелязва още лейтенант Стефанов. Самият той през тази година е прибавил към образованието си още една магистърска степен от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев” в Пловдив.

Какво предстои в близко време? Диригентът има проект за собствено шоу на оркестъра с хореография за участие в различни фестивали. А военните музиканти очакват честванията на 24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, както и Празника на военните духови оркестри – 31 май, когато ще изнесат концерт. Лейтенант Венцислав Стефанов им пожелава да бъдат винаги устремени, да полагат досегашните усилия, да разгръщат още повече своя потенциал като музиканти и да бъдат професионалисти в своята област.

                Да вдигнеш публиката на крака

Тържество в Регионалния исторически музей на Пловдив за награждаване на военни спортисти. Започват и изпълнения на оркестъра на СКСО. Изведнъж красива певица в униформа запява „Моя страна, моя България“. И присъстващите стават на крака на този неофициален химн на страната.

А певицата е редник Михаела Костуркова от щабния батальон на СКСО. Представянето ѝ e блестящо, като на истинска професионалистка. А то е и така – завършила е  Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев” в Пловдив. От 4 години е в армията. Служила е в 110-и логистичен полк, а в СКСО е от 1 юни 2023 г.

„Репертоарът ни става все по-голям и по-разнообразен. За мен е удоволствие и страхотно изживяване, чест е да работя с оркестъра, защото всеки един от музикантите притежава много големи качества – музикални, и са безупречни като военнослужещи“, заявява Михаела. Съпругът ѝ сержант Ивайло Костурков е барабанист в оркестъра. А децата им –  Емил на 11 г. и Владислава на 7 г., учат в Музикалното училище в Пловдив и са тръгнали по пътя на своите родители.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани