Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

По вариант 15 ще пишат интерпретативно съчинение или есе зрелостниците на матурата по български език и литература

[post-views]
Излязоха отговорите на „малката матура” по БЕЛ

Вариант 15 за 41-вия въпрос беше изтеглен тази сутрин в Министерството на образованието и науката (МОН) за държавния зрелостен изпит по български език и литература. По този вариант зрелостниците ще пишат интерпретативно съчинение или есе на матурата, която започва в 8:30 ч.

Изпитният вариант беше генериран от 5 859 375 възможни комбинации в присъствието на заместник-министъра на образованието и науката Емилия Лазарова.

Тази година няма промяна във формата на теста, който се състои от 22 задачи с избираем отговор, от 16 с кратък свободен отговор и от две с разширен свободен отговор. Последният 41-ви въпрос включва есе по зададена тема или интерпретативно съчинение върху една или няколко изучавани художествени творби.

В 759 училища и в 4185 зали в страната ще се състои днешният държавен зрелостен изпит по български език и литература. За него заявления са подали над 50 000 зрелостници. Ангажирани са и 12 970 квестори.

В отговор на въпрос, че през тази година учениците може да се явяват и втори път на матури, Емилия Лазарова обясни, че вторият опит за явяване на държавните зрелостни изпити дава шанс за промяна на оценката в положителна насока и ако зрелостниците променят оценките си и те са повишени, имат шанс да са по-успешни при кандидатстването си във висшите училища. Оценката в дипломата няма да се променя и тази оценка, която ще получат, не участва във формирането на дипломите и в средния успех от държавните зрелостни изпити. Тя може да бъде и по-ниска, каза заместник-министърът на образованието.

На въпрос дали ще може да се говори за „купени матури“, Лазарова отговори, че всичко, което е в отговорностите и компетенциите на МОН по отношение на секретност и контрол, е направено. „Разчитаме изключително много на отговорността и на професионализма на всички останали, ангажирани в процеса, особено на училищно ниво, на контрола на директорите и на отговорността на квесторите, за да можем да запазим достойнството на цялата ни система и да уважим труда на всички зрелостници, които разчитат единствено на себе си“, заяви заместник-министърът на образованието.

На 20 май ще е вторият задължителен държавен зрелостен изпит и държавният изпит за придобиване на професионална квалификация в 12-и клас. 

Резултатите от изпитите ще бъдат обявени до 7 юни.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани