Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Формирования от Специалните сили на Българската армия участваха в отбелязването на 148-aта годишнина от Априлската епопея в Батак

[post-views]
Формирования от Специалните сили на Българската армия участваха в отбелязването на 148-aта годишнина от Априлската епопея в Батак

На 16 май, с тържествена проверка /заря/ бе отбелязана 148-ата годишнина от Априлската епопея в гр.Батак. Честванията започнаха с архиерейска вечерня с петохлебие, отслужена от Знеполския епископ Арсений и поднасяне на венци и цветя пред старинния храм-костница „Света Неделя“, с които бяха почетени героизма и саможертвата на светите Баташки мъченици. В церемонията взеха участие и учениците от 5-ти гвардейски ученически отряд – гр.Батак.

Почетния строй на формированията от Съвместното командване на специалните операции (СКСО) бе поздравен от командира на СКСО генерал-майор Явор Матеев, който прие рапорта на командващия зарята подполковник Богдан Бобев – началник на щаба на 86 група Специални сили.

Под звуците на „Кол славен“, изпълнен от военният духов оркестър на СКСО с диригент лейтенант Венцислав Стефанов, представителните роти и присъстващите гости на родопския град паднаха на колене в едноминутно мълчание, за да почетат паметта на загиналите баташки герои от 1876 година.

Слово по повод годишнината произнесоха кметът на града инж. Георги Харизанов и областният управител на област Пазарджик Валентина Кайтазова.

„В априлската епопея, Батак даде всичко със своята велика саможертва пред олтара на Отечеството. Със своя чутовен подвиг през 1876 година, Батак накара света да се надигне в защита на поробените българи“, каза в словото си г-жа Кайтазова и допълни „Нека не забравяме днес, че за да градиш настоящето и мечтаеш за бъдещето трябва да помниш и уважаваш миналото си”.

Гости на тържествените мероприятия бяха заместник-министърът на икономиката и индустрията Ивайло Шотев, областният управител на Област Пазарджик Валентина Кайтазова, командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев, Негово Преосвещенство Знеполския епископ Арсений, началникът на Военно окръжие II степен – Пазарджик подполковник Петър Петров, народни представители от 49-ото Народно събрание, ръководители и директори на териториални структури в област Пазарджик, представители на местната власт, просветни и родолюбиви организации, граждани и гости на града.

Тържественият военен ритуал завърши с празнични илюминации, озарили небето на родопския град-герой.

Най-ново

Единична публикация

Избрани