Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Зеленски в интервю за АФП: Нападението на руските сили срещу Харковска област в Украйна би могло да е само първа вълна на една по-голяма руска офанзива

[post-views]
Зеленски приветства одобрението на преговорната рамка за присъединяването на Украйна към ЕС

Нападението на руските сили срещу Харковска област в Украйна би могло да е само първа вълна на една по-голяма руска офанзива. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски в интервю за Франс прес.

Той добави, че Москва иска да атакува и град Харков.

„Те предприеха тяхната операция, тя може да е на няколко вълни. И това да е тяхната първа вълна. Но ситуацията е под контрол след тази вълна“, увери Зеленски в момент, в който руските сили постигнаха най-големите си териториални придобивки във войната от края на 2022 г., отбелязва Франс прес.

Зеленски все пак увери, че въпреки напредъка на руските сили пред последните дни в Харковска област, ситуацията е по-добра за украинските сили, отколкото е била преди седмица, когато войските на Кремъл изненадващо преодоляха границата на 10 май.

„Те са на 5-10 километра максимално от границата, спряхме ги. Не бих казал, че това е един голям руски успех, но трябва да бъдем трезви и да признаем, че те, а не ние, са тези, които настъпват в нашата територия. Това е тяхното предимство“, заяви Зеленски.

Според него ситуацията все още не е стабилизирана. „Въпреки това тя е  под контрол и е по-добра в сравнение с първия ден на офанзивата благодарение на изпратените подклепления“, подчерта той.

Според него Русия иска да атакува град Харков, който е вторият по големина в страната и е само на няколко километра от фронтовата линия. Вчера руският президент Владимир Путин заяви, че за момента Русия няма намерение да атакува Харков.

Зеленски увери, че битката за града, ако има такава, би била тежка за руската армия. „Те искат подобно нещо, те искат да атакуват“, каза той и добави: „Но те разбират, че това е една трудна битка. Това е един голям град и те разбират, че ние имаме сили и че ще се сражаваме дълго“.

Сега според него става дума Украйна и  нейните западни съюзници да не покажат слабост, заяви Зеленски и поиска две системи „Пейтриът“ за защита на небето над Харковска област и за защита на военните, които защитават тази област.

„Те са като зверове. Ако почувстват слабост в това направление, те ще напреднат“, заяви Зеленски и добави, че ако украинските войски успеят да спрат тези на Русия, тя ще се откаже. „Според мен те няма да допуснат милиони от тях да измрат“, каза той.

Според Путин офанзивата цели да създаде буферна зона, която да попречи на украинските удари по руска територия.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани