Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Премиерът на Словакия бе прострелян, тежко ранен е Стрелецът е 71-годишен поет, бивш охранител в търговски център

[post-views]
Състоянието на Роберт Фицо е стабилизирано, но остава сериозно и засега той няма да бъде местен; извършителят на стрелбата остава под стража

Опит за убийство на словашкия премиер Роберт Фицо шокира Европа в сряда. 71-годишен пенсионер стреля с пистолет срещу министър-председателя в гр. Хандлова, където имаше изнесено заседание на словашкото правителство. Премиерът е бил уцелен в ръката, крака и корема. Има събиране на течност в коремната кухина, щети на черния дроб, жлъчката и надбъбречната жлеза. Откаран е с хеликоптер до близкия град Банска Бистрица, където е претърпял успешна операция. Фицо вече е в съзнание и няма опасност за живота му, обяви вицепремиерът на страната Томаш Тараба.

На брифинг Мириам Лапуникова, директорът на болницата в Банска Бистрица, където бе откаран Фицо, заяви, че той е стабилизиран, но положението му остава сериозно. По думите ѝ министър-председателят е бил в операционната пет часа. „За съжаление, състоянието му продължава да е много сериозно поради сложния характер на раните, но всички искаме да вярваме твърдо, че ще успеем да овладеем ситуацията“, информира вицепремиерът Роберт Калиняк.

Стрелбата беше първият сериозен опит за убийство на европейски политически лидер от повече от 20 години насам. Актът на насилие бе осъден от международната общност, като политически анализатори и законодатели коментираха, че той е показателен за все по-разгорещения и поляризиран политически климат в Европа.

Нападателят е задържан. Според словашки медии стрелецът е 71-годишен бивш охранител в търговски център, автор на три стихосбирки и член на Словашкото дружество на писателите. Той е действал самостоятелно, като преди това е бил участник в антиправителствени протести. Това заяви вътрешният министър на Словакия Матус Сутай Есток. „Заподозреният е вълк единак, който се е радикализирал след президентските избори“, уточни Есток.

Словакия, членка на НАТО и Европейския съюз, няма много история на политическо насилие. Страната с население от 5,4 милиона беше свидетел на поляризиран политически дебат през последните години, включително тежките президентски избори миналия месец, които бяха спечелени от съюзника Фицо Петер Пелегрини. Откакто се завърна за трети мандат като министър-председател миналия октомври, 59-годишният Фицо намали подкрепата за Украйна, поднови диалога с Русия, опита се да отслаби наказанията за корупция и разпусна специалната прокуратура. Фицо е критик на медиите в Словакия, отказвайки да говори с някои от тях.

Най-ново

Единична публикация

Избрани