Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Путин сложи икономист за министър на отбраната

[post-views]
Путин сложи икономист за министър на отбраната

Новото руско правителство, което встъпи в длъжност през тази седмица, отново е оглавявано от Михаил Мишустин, като най-значимата новост в състава му е „смяната на караула“ във военното ведомство. Дългогодишният министър на отбраната Сергей Шойгу бе отстранен и преназначен за секретар на Съвета за сигурност. На мястото му идва 65- годишният икономист Андрей Белоусов, който беше първи вицепремиер и никога не е имал нищо общо с армията.

Белоусов се дипломира като икономист през 1981 г. в Московския държавен университет. През 2000 г. е назначен като нещатен съветник на руския премиер. Шест години по-късно той става зам.-министър в руското министерство на икономиката. В периода 2008– 2012 г. оглавява дирекция за икономика и финанси в правителството по времето, когато Владимир Путин е премиер. През 2012 г. става министър на икономиката. От 2013 до 2020 г. Белоусов е съветник на президента Путин. От 2020 г. работи като първи вицепремиер. През 2017 г. Белоусов убеждава Путин, че дигиталната икономика и блокчейн са ключови сфери за развитие. Новият военен министър практикува самбо и карате.

Във втория си кабинет Мишустин отново ще има 10 заместници, един от които първи. Напуска вицепремиерът по екология Виктория Абрамченко, на чието място е повишен Дмитрий Патрушев – досега земеделски министър. Транспортният сектор за пръв път се сдобива с вицепремиер – Виталий Савелиев, досега редови транспортен министър. Икономическите министерства, досега наблюдавани от Белоусов, минават под шапката на енергийния вицепремиер Александър Новак.

Броят на министерствата се запазва – 21. Пет министерства – вътрешното, външното, военното, правосъдното и това за извънредните ситуации, остават на пряко подчинение на Путин, а останалите 16 – на премиера Мишустин. Извън замяната на Шойгу с Белоусов останалите министри на подчинение на Путин остават: Сергей Лавров като външен, Владимир Колоколцев – вътрешен, правосъден – Константин Чуйченко, и Александър Куренков – на извънредните ситуации.

Най-ново

Единична публикация

Избрани