Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Украйна и Словения финализират споразумение за сигурност, съобщи украинският президент Володимир Зеленски

[post-views]
Украйна и Словения финализират споразумение за сигурност, съобщи украинският президент Володимир Зеленски

Украйна и Словения вече финализират двустранно споразумение за сигурност в рамките на декларацията на Г-7, съобщи днес украинският президент Володимир Зеленски в Телеграм канала си след телефонен разговор със словенския премиер Роберт Голоб, предаде Укринформ.

„Съгласихме се да го подпишем при първа възможност“, написа Зеленски в профила си в социалната мрежа „Екс“.

Той благодари на словенското правителство за активната подкрепа към формулата за мир и по-конкретно за това, че е потвърдило участието си в Срещата на върха за мир в Швейцария. Той изрази увереност, че може да разчита на подкрепата на Словения за същинското начало на преговорите за присъединяване на Украйна към Европейския съюз.

На 12 юли 2023 г. в кулоарите на среща на върха на НАТО във Вилнюс лидерите на Г-7 приеха съвместна декларация в подкрепа на Украйна, припомня Укринформ. Документът включва и работа по конкретни двустранни дългосрочни ангажименти и споразумения в сектора на сигурността.

Към днешна дата Украйна вече е подписала двустранни споразумения за сигурност с Великобритания, Франция, Германия, Дания, Канада, Италия, Нидерландия, Финландия и Латвия.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани