Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Хамас“ е напуснал преговорите за заложниците, за да засили натиска над Израел, е заявил представител на Белия дом по време на среща с посланици на 17 страни

[post-views]
Катар и Египет планират разговори с "Хамас" относно прекратяването на огъня в ивицата Газа

Съветникът по националната сигурност към Белия дом Джейк Съливан е казал на чуждестранните посланици в сряда, че САЩ смятат, че лидерът на „Хамас“ в ивицата Газа Яхия Синуар се е оттеглил от преговорите за заложници миналата седмица с надеждата да увеличи натиска върху Израел за прекратяване на войната в Газа, съобщиха двама източници от срещата пред изданието „Аксиос“.

Непреките разговори между Израел и „Хамас“ за евентуална сделка за заложници, която би могла да доведе до временно прекратяване на огъня в Газа, стигнаха до задънена улица миналата седмица след няколкодневни разговори в Кайро и Доха.

Президентът Байдън, директорът на ЦРУ Бил Бърнс, Съливан и други високопоставени служители на САЩ участваха лично в усилията за постигане на сделка за заложниците, които „Хамас“ взе при нападението си срещу Израел на 7 октомври.

Белият дом вижда в сделката за заложниците единствения реален път към прекратяване на огъня в Газа и евентуално към прекратяване на войната, която се превърна в политически проблем за Байдън в неговата Демократическа партия преди президентските избори.

Съливан се е срещнал в сряда с посланиците на 17 държави, чиито граждани са задържани от „Хамас“.

„Хамас“ твърди, че е напуснал преговорите за заложници миналата седмица заради операцията на израелските военни на граничния пункт Рафах. Палестинското движение разглежда операцията като ескалация на войната, докато се провеждат преговорите в Кайро.

Но Съливан е казал на посланиците, че американски служители са стигнали до заключението, че „Хамас“ всъщност е напуснал преговорите, защото Синуар, който е водещ представител на  терористичната групировка в разговорите, не желае сделка сега – казаха двамата източници.

Съливан е заявил, че САЩ смятат, че Синуар е взел решението да се оттегли от преговорите с надеждата, че това ще засили международния натиск върху Израел да прекрати войната.

Американският представител е добавил, че е необходим по-голям натиск върху „Хамас“, но е подчертал, че военният натиск не е достатъчен, и е призовал посланиците да окажат по-голям натиск върху групировката, за да се върне тя към преговорите и да приеме сделка за заложниците, казаха източниците.

Съливан е помоли страните, чиито посланици са присъствали на срещата,  да изпратят това послание на „Хамас“ директно, чрез трети страни или чрез публични съобщения, казват източниците.

На 16 май Си Ен ЕН съобщи, че в срещата са участвали дипломатическите представители в САЩ на Аржентина, Австрия, Бразилия, България, Канада, Колумбия, Дания, Франция, Германия, Унгария, Полша, Португалия, Румъния, Сърбия, Испания, Тайланд и Обединеното кралство. Тези 17 страни заедно със САЩ имат свои граждани, държани за заложници от „Хамас“ в ивицата Газа.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани