Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бени Ганц заяви, че ще напусне правителството, ако до 8 юни не бъде приет нов военен план

[post-views]
Израелският премиер запазва мнозинството си в парламента въпреки оттеглянето на Бени Ганц

Членът на израелския военновременен кабинет Бени Ганц заплаши, че ще напусне правителството, ако до 8 юни не бъде приет нов военен план, предаде Асошиейтед прес.

Ганц поиска от израелския премиер Бенямин Нетаняху да се ангажира със съгласувано виждане за конфликта в Газа, в което да се посочва кой може да управлява територията след войната с палестинското радикално движение „Хамас“, посочва Ройтерс.

На пресконференция Ганц каза, че иска военният кабинет да състави нов план до 8 юни. Той предупреди, че ако дотогава очакванията му не бъдат удовлетворени, ще оттегли своята центристка партия от извънредното правителство на премиера консерватор.

„Ако изберете пътя на фанатиците и поведете цялата нация към пропастта, ще бъдем принудени да напуснем правителството“, заяви Ганц.

АП отбелязва, че евентуално оттегляне на партията на Ганц ще направи министър-председателя Нетаняху по-зависим от крайнодесните му съюзници. Агенцията подчертава, че отправеното днес от Ганц предупреждение ще задълбочи разногласията в ръководството на Израел над седем месеца след началото на войната, в която той все още не е постигнал заявените си цели да ликвидира „Хамас“ и да върне десетки заложници, отвлечени при нападението на 7 октомври миналата година.

Ганц изложи план от шест точки, който включва връщането у дома на десетки заложници, прекратяване на управлението на „Хамас“, демилитаризиране на ивицата Газа и създаване на международна администрация по гражданските въпроси, като подкрепя също усилията за нормализиране на отношенията със Саудитска Арабия.

Ганц – популярен политик и дългогодишен политически съперник на Нетаняху – се присъедини към неговата коалиция и военния кабинет в първите дни на войната. Напускането на бившия началник на генералния щаб на армията и министър на отбраната би направило Нетаняху още по-зависим от крайнодесните съюзници, които заеха твърда позиция по отношение на преговорите за прекратяване на огъня и освобождаване на заложниците и които смятат, че Израел трябва да окупира Газа и да построи еврейските селища там.

Ганц обяви намеренията си броени дни след като израелският министър на отбраната Йоав Галант, третият член на военния кабинет, открито заяви, че многократно е призовавал кабинета да вземе решение за следвоенна визия за Газа, която да предвижда създаването на ново, цивилно палестинско ръководство.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани