Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бреговата охрана на Тайван засилва патрулите

[post-views]
Китайските военни заявиха, че ученията около Тайван са постигнали целите си

Бреговата охрана на Тайпе засили през уикенда патрулите около отдалечените си острови, на които се наблюдава засилено присъствие на китайски кораби, в навечерието на встъпването в длъжност на Лай Чинг-те като нов президент на Тайван.

Китай претендира, че демократичен Тайван е част от неговата територия, като поддържа почти ежедневно военно присъствие с чести появявания на изтребители, безпилотни самолети и военни кораби около острова.

През последните месеци той изпрати и кораби на китайската брегова охрана около Кинмен – отдалечен остров, администриран от Тайпе, разположен само на пет километра от китайския град Сямън.

Администрацията на бреговата охрана на Тайпе заяви, че е изпратила служители, които да „патрулират през всички часове на деня и нощта“ около трите големи отдалечени острова на Тайван: Кинмен, Мацу и Пенху.

„За да се гарантира сигурността на морската зона и безопасността на границите по време на церемонията по встъпване в длъжност, отделът на бреговата охрана на администрацията на Съвета по океански въпроси в Кинмен-Матсу-Пенху отново осъществи мощна патрулна операция… за внимателно наблюдение на подозрителни цели“, се казва в изявлението.

„Кинмен-Мацу-Пенгху“ заяви, че работата по националната сигурност няма да отслабне по време на важните тържества“, добави той.

Кинмен е обект на засилено напрежение, след като Лай – когото Китай заклеймява като „опасен сепаратист“ – беше избран на изборите в Тайван през януари.

Смъртоносен риболовен инцидент през февруари, в който участва китайска моторна лодка, даде началото на спор между Китай и Тайван, който все още не е разрешен.

Лодката превозваше четирима души и се преобърна на 14 февруари близо до Кинмен, докато тайванската брегова охрана я преследваше, при което загинаха двама души.

Бреговата охрана на Тайпе защити действията си, като заяви, че лодката се е намирала в „забранени води“ и се е движила на зигзаг, преди да се преобърне, но Пекин обвини Тайпе, че „крие истината“ за инцидента.

Оттогава Китай е засилил патрулите около Кинмен.

Този месец поне пет формации от официални китайски кораби са преминали за кратко през забранените води на Кинмен.

В навечерието на встъпването в длъжност на Лай Министерството на отбраната на Тайпе съобщи, че е открило седем китайски самолета и седем военни кораба около Тайван през 24-часовия период.

От другата страна на пролива, в китайския крайморски град Пингтан, където се намира и военна база, репортери на АФП видяха поне два военни транспортни хеликоптера да прелитат в неделя сутринта.

Източник: bgnes

Най-ново

Единична публикация

Избрани