Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бунтовниците в Мали обвиниха „Вагнер“ в убийства на цивилни

[post-views]
Повече от 20 души бяха убити при нападение в Мали

Aлиансът на сепаратистките бунтовнически групировки, воюващи срещу правителствените сили на Мали, обвини армията и руската паравоенна група „Вагнер“ в убийството на 11 цивилни в началото на седмицата.

Малийските власти не отговориха на искането на АФП за коментар относно обвиненията, отправени в изявление на Постоянната стратегическа рамка за защита на народа на Азауад (CSP-DPA), алианс на въоръжени бунтовнически групи, в които преобладават туареги.

CSP-DPA заяви, че в сряда село Тасик в северния регион Кидал „е било обект на нападение от патрул на наемници от руската група „Вагнер“ и малийската армия, които са извършили сериозни посегателства срещу населението“.

Сепаратисткият алианс определи броя на загиналите на 11 цивилни, чиито тела са били открити „изгорени“, а още двама цивилни са обявени за изчезнали.

Той добави, че патрулът е ограбил няколко магазина и превозни средства.

„CSP-DPA безрезервно осъжда тези терористични операции, програмирани с цел провеждане на целенасочено етническо прочистване и ускорено обезлюдяване на територията на Азауад от коренното му население“, се казва в изявлението.

Азауад е името на територията, за която претендират сепаратистите в северната част на Мали.

Сраженията между сепаратистите и правителствените войски на Мали избухнаха през август миналата година след осем години спокойствие, когато двете страни се опитаха да запълнят вакуума, останал след изтеглянето на мироопазващите сили на ООН (MINUSMA), на които управляващата хунта в Бамако нареди да напуснат.

Офанзивата в северната част на Мали е белязана от многобройни твърдения за злоупотреби с цивилни граждани от страна на малийските сили, а от 2022 г. насам и от техните руски съюзници, които малийските власти системно отричат.

Откакто завзе властта през 2020 г., хунтата на Мали скъса връзките си с Франция и се насочи политически и военно към Русия.

Източник: bgnes

Най-ново

Единична публикация

Избрани