Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Украйна е в неизгодно положение заради ограниченията за използване на американски оръжия, заяви Институтът за изследване на войната в САЩ

[post-views]
Украйна е в неизгодно положение заради ограниченията за използване на американски оръжия, заяви Институтът за изследване на войната в САЩ

Украйна е в неизгодно положение в защитата си срещу руските сили поради ограниченията за използване на американски оръжия срещу цели на територията на Русия, се казва в доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната, предаде ДПА.

В разпространения вчера доклад на американския мозъчен тръст се посочва, че Русия се възползва от тези ограничения, като извършва атаки от защитени зони в близост до украинската граница.

Украинският президент Володимир Зеленски призова на Киев да бъде разрешено да използва американски оръжия на руска територия, което в момента САЩ отказват с цел да се избегне ескалация.

Досегашният подход на Вашингтон силно ограничава възможностите на Украйна да се защитава от руските атаки в северната част на Харковска област, се казва в доклада.

Според Пентагона САЩ предоставят оръжията, за да може Украйна да освободи окупираните си територии, но не и за нападения срещу Русия.

Целта на Украйна е да атакува бази в Русия със западни оръжия, за да ги унищожи още по-ефективно, отколкото със собствените си дронове и ракети, които не са толкова мощни.

От друга страна Русия предупреждава за опасността от ескалация на войната, ако срещу нея бъдат използвани оръжия от страни членки на НАТО.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани