Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Франция мобилизира стотици полицаи, за да си върне контрола върху основния път в Нова Каледония

[post-views]
Франция

Франция мобилизира стотици полицаи, за да си върне контрола върху главния път, свързващ летището със столицата на Нова Каледония Нумея, и да възстанови реда на острова след дни на размирици, съобщи Ройтерс, позовавайки се на публикация на министърът на вътрешните работи Жералд Дарманен в „Екс“.

Дарманен каза, че повече от 600 полицаи са мобилизирани за разчистване на барикадите, поставени от групи, блокирали 60-километровия път, като 100 от жандармеристите са част от специално тежковъоръжено подразделение.

По-рано през седмицата в управляваната от Франция територия в южната част на Тихия океан избухнаха размирици, предизвикани от гнева на коренното население – канаки – заради конституционна поправка, одобрена от законодателите в Париж. Оттогава насам отвъдморската територия изпитва затруднения при разпределението на храна и лекарства заради блокадите по пътищата, а летището е затворено.

Промяната в конституцията ще позволи на французите, които са живели в Нова Каледония поне 10 години, да гласуват на местните избори, което според някои местни лидери ще намали тежестта на гласовете на канаките.

В резултат на сблъсъците загинаха шестима души, редица автомобили и предприятия се опожаряват, а магазините се разграбват. В сряда Франция обяви извънредно положение на острова.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани