Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Армията на Уганда залови експерт по самоделни взривни устройства, част от бунтовническа организация, свързана с „Ислямска държава“

[post-views]
Армията на Уганда залови експерт по самоделни взривни устройства, част от бунтовническа организация, свързана с "Ислямска държава"

Военните в Уганда са заловили командир на бунтовническа група, свързана с терористичната групировка „Ислямска държава“, който е специалист по изработването на самоделни взривни устройства и бомби, използвани от групировката за извършване на смъртоносни нападения в миналото, предаде Ройтерс, позовавайки се на изявление на армията.

Бунтовникът, който е угандийски гражданин, е бил заловен в джунглите на източната част на Демократична Република Конго, където е базирана бунтовническата група „Съюзнически демократични сили“, се казва в изявлението на армията – Народни сили за отбрана на Уганда.

По време на специализираната операция девет души, сред които и деца, бяха спасени от район в провинция Итури в източната част на ДРК, уточниха военните.

„Открити са множество материали за изработване на самоделни взривни устройства“, се казва в съобщението.  

Бунтовническата организация „Съюзнически демократични сили“ започва като въстание в Уганда, но от края на 90-те години на миналия век е базирана в Конго. В средата на 2019 г. тя се врича във вярност на ИДИЛ и е обвинена в убийството на стотици селяни при набези през последните години, отбелязва Ройтерс.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани