Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Макрон свиква днес заседание на съвета за сигурност за Нова Каледония

[post-views]
Еманюел Макрон предизвика "политическо земетресение" с решението си да свика предсрочни избори във Франция след поражението на евровота

Френският президент Еманюел Макрон свиква заседание на своя Съвет за отбрана и сигурност днес, за да обсъди смъртоносните размирици в тихоокеанската територия Нова Каледония, пише „Гардиън“.

Това е третата подобна среща за по-малко от седмица, като предишните две доведоха първо до решението да се обяви извънредно положение на френската територия, а след това да се изпратят подкрепления, които да помогнат на правителствените сили на място да възстановят реда.

На 19 май френските сили разбиха десетки барикади в опит да си върнат главния път към летището на архипелага.

„Републиканският ред ще бъде възстановен на всяка цена“, заяви пред репортери в Нумеа върховният комисар на френското правителство Луи Льо Франк.

Ако сепаратистите „искат да използват оръжие, те ще рискуват най-лошото“, предупреди той.

В петък министър-председателят Габриел Атал се срещна с лидерите на парламентарно представените партии, за да обсъдят кризата, по-специално дали да удължат извънредното положение след първоначалните 12 дни.

Това ще изисква одобрението както на долната камара на Националното събрание, така и на горната камара на Сената.

Нова Каледония, с население от около 270 000 души, от седмица е обхваната от размирици, предизвикани от френските планове за налагане на нови правила, които ще дадат право на глас на десетки хиляди некоренни жители.

Френската територия край североизточната част на Австралия отдавна е раздирана от напрежение в подкрепа на независимостта, но това е най-тежкото насилие от десетилетия.

Протестиращите запалиха автомобили, предприятия и обществени сгради и поеха контрола над главния път към международното летище Ла Тонтута, което беше принудено да затвори за търговски полети.

Източник: bgnes

Най-ново

Единична публикация

Избрани