Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пътят към Вашингтон: Генерал Кристофър Каволи за срещата на върха на НАТО

[post-views]
Пътят към Вашингтон: Генерал Кристофър Каволи за срещата на върха на НАТО

Генерал Кристофър Г. Каволи, командващ Европейското командване на САЩ и Върховен главнокомандващ на съюзническите сили в Европа, (SACEUR) обсъжда срещата на върха на НАТО във Вашингтон през 2024 г., модернизирането на военния капацитет на Алианса и дестабилизиращото влияние на Русия върху евроатлантическата сигурност.

„Най-голямото усилие, което Алиансът е предприемал след Студената война, не е просто демонстрация на Трансатлантическата връзка. Това също така е възможността на НАТО да „тества строго“ своята стратегия за отбрана и възпиране.“ Това каза генерал Кристофър Каволи, Върховен главнокомандващ съюзническите сили в Европа и командващ Европейското командване на САЩ.

Каволи говори на събитие на Атлантическия съвет на 7 май, което беше част от програмата на Трансатлантическата инициатива за сигурност, организирана преди срещата на върха на НАТО във Вашингтон.

Генералът каза още, че стратегията за отбрана и възпиране на НАТО до 2020 г. е част от усилията за провеждане на „масова модернизация“ на колективната отбрана на НАТО, за да се отговори на днешните предизвикателства пред сигурността.

Каволи обясни, че след Студената война НАТО се ориентира към провеждането на мисии за управление на кризи далеч отвъд своите граници, което позволи на Алианса да участва в мисии при свои „собствени условия“ и по предвидим график.

Но „всичко това се промени“, каза Каволи, посочвайки войната на Русия в Украйна. „Това се случва през цялото време, 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, без почивка повече от две години.“

Войната показа, че днес „или печелиш напред, бързо и силно, или си в дълга битка. Така че . . . печелете, но бъдете готови да печелите дълго“, каза той.

Ето още акценти от събитието, на което Каволи засегна плановете на НАТО да модернизира отбраната си и засилващите се заплахи за Алианса.

Защита в нова ера :

На миналогодишната среща на върха на НАТО във Вилнюс съюзниците приеха планове за регионална отбрана, които налагат някои промени, обясни Каволи.

Първо, те носят нови очаквания за структурата на силите на НАТО, която очертава и нови разходи.  „Ще откриете, че 2 процента [от брутния вътрешен продукт на една страна, изразходван за военните] със сигурност не е таван, а долна граница“, каза Каволи, добавяйки, че плановете предоставят „план за споделяне на тежестта“.

Второ, новите регионални отбранителни планове делегират правомощия за вземане на оперативни решения. Каволи каза, че когато Алиансът е бил фокусиран предимно върху операции извън района, военните са били ограничени до по-високите политически нива. „SACEUR изисква основни военни правомощия“, каза Каволи. „Те си проправят път през новата, модернизирана система за предупреждение.“

Трето, новите планове също променят системите за командване и контрол, каза Каволи. Преди НАТО се съсредоточаваше върху циклично разполагане в региони и терени, които не бяха познати на части от командната верига. Сега регионалните планове определят специфични географски зони към всеки от щабовете на Алианса, така че всеки да знае „кой точно терен трябва да защитава“ и тактическите единици, с които трябва да се отбранява.

Усилията за модернизация също ще изискват увеличаване на отбранителната индустрия. „Не мисля, че някой е доволен от настоящите нива на производство“, каза Каволи. В бъдеще, добави той, правителствата и индустрията ще трябва да работят заедно, за да увеличат сътрудничеството между съюзниците и индустриалните партньори. „Вярвам, че ще стигнем до там“, каза той.

„Тази модернизация на колективната отбрана на НАТО няма да бъде реализирана веднага“, каза Каволи. „Това ще изисква безмилостно съсредоточаване и решителност от целия НАТО и от всички държави-членки. . . Ще бъде трудно, но сме на добър път.”

Предстоящите заплахи

Въпреки че Пекин е далеч от Брюксел, НАТО „има предизвикателства свързани с Китай в момента, относно стратегическа инфраструктура, интелектуална собственост и лични данни“, каза Каволи.

„Русия ще представлява дългосрочна заплаха за Алианса“, каза Каволи, добавяйки, че Западът ще има „голям проблем с Русия за години напред“, докато Москва работи за разширяване на военните си сили и възстановяване на загубите.

„Руската армия в Украйна сега е по-голяма, отколкото беше в началото на битката“, посочи той. „Много от войските не са толкова висококачествени. . . голяма част от използваното оборудване е по-старо: обновено е, но е базирано на по-стар модел.“

Каволи каза, че въпросът в съзнанието на западните лидери не трябва да бъде колко бързо Русия може да се възстанови: въпросът трябва да бъде : колко бързо Русия може да възстанови своите сили в сравнение със Запада. Поддържането на предимство в скоростта, обясни той, е въпрос на поддържане на „политическа воля“ и развитие на „еластичността“ на отбранителната индустриална база.

Много страни, изправени пред руското влияние, „сега гледат на запад“ в търсене на нови партньори в областта на сигурността, каза Каволи. Въпреки че Алиансът е създаден, за да защитава своите членове, „ние не съществуваме във вакуум“, каза той. „Имаме нужда от приятели и партньори.

🔗Линк към видеото ТУК

Най-ново

Единична публикация

Избрани