Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Северна Корея планира да засили способностите си за ядрено сдържане след американски тест

[post-views]
Южна Корея и Япония налагат санкции заради предполагаемата търговия с оръжие между Русия и Северна Корея

Северна Корея обяви днес, че ще предприеме необходимите мерки за засилване на способностите си за ядрено сдържане в отговор на субкритичен ядрен тест, проведен от САЩ, съобщи севернокорейската агенция КЦНА, цитирана от Ройтерс.

Министерството на енергетиката на САЩ съобщи, че Националната служба за ядрена безопасност е извършила субкритичен тест на полигона в щата Невада, за да събере данни за надеждността и ефективността на ядрените бойни глави.

„За да се справим със стратегическата нестабилност на региона и останалата част на света, предизвикани от едностранното действие на САЩ, (ние) сме принудени да преосмислим мерките, необходими за подобряване на цялостната си позиция за ядрено сдържане в рамките на собственото си суверенно право и възможните варианти“, се казва в съобщението на КЦНА.

Агенцията не уточнява за какви мерки става въпрос.

Субкритичните ядрени тестове не включват ядрен взрив и не предизвикват верижна реакция. САЩ са страна по договора за забрана на ядрените тестове и прекратиха тестовете с ядрени взривове през 1992 г.

Северна Корея е извършила шест подземни ядрени теста и се смята, че е готова за седми, въпреки че според южнокорейски представители няма признаци за подготовка на тест в непосредствено бъдеще.

Срещу Северна Корея има в сила санкции от Съвета за сигурност на ООН заради ядрените ѝ тестове и заради разработването на балистични ракети, припомня Ройтерс.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани