Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Байдън: Това, което се случва в Газа, не е геноцид

[post-views]
Байдън призовава за прекратяване на огъня в Газа в посланието си по повод мюсюлманския празник Курбан байрам

Президентът на САЩ Джо Байдън категорично защити Израел, като заяви, че израелските сили не извършват геноцид в своята военна кампания срещу бойците на „Хамас“ в Газа, като отхвърли критиките от страна на пропалестинските протестиращи, предаде Ройтерс.

„Това, което се случва в Газа, не е геноцид. Ние отхвърляме това [твърдение]“, заяви Байдън на събитие по случай Месеца на еврейското наследство в Америка  в  Белия дом.

Байдън се сблъсква с протести на много от събитията си от пропалестински поддръжници, които го нарекоха „Джо Геноцида“ заради твърдата му подкрепа за Израел, посочва Ройтерс.

В забележките си по време на събитието в Белия дом Байдън подчерта своята убеденост,  че Израел е жертва от атаката на бойци на „Хамас“ в южната част на Израел на 7 октомври, при която бяха убити 1200 души и взети стотици заложници.

Президентът заяви, че подкрепата на САЩ за безопасността и сигурността на израелците е „желязна“.

„Ние сме с Израел, за да бъде отстранен (лидерът на „Хамас“ Яхия) Синуар и останалите касапи от Хамас. Ние искаме „Хамас“ да бъде победено. Работим с Израел, за да се случи това“, каза той.

Преговорите между Израел и „Хамас“ за освобождаване на болни, възрастни и ранени заложници, все още държани от бойците, са в застой, но Байдън обеща да не се отказва от опитите да постигне освобождаването им.

„Ще ги върнем у дома, ще ги върнем вкъщи, с каквито и трудности да се сблъскаме „, каза Байдън.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани