Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Министърът на отбраната Атанас Запрянов се срещна с посланика на Чехия в България

[post-views]
Министърът на отбраната Атанас Запрянов се срещна с посланика на Чехия в България

Развитието на двустранното сътрудничество в областта на отбраната обсъдиха днес, 21 май, министърът на отбраната Атанас Запрянов и посланикът на Чешката република в България Н. Пр. Мирослав Томан.

Във фокуса на разговорите беше взаимодействието в сферата на отбранителната индустрия и перспективите за неговото задълбочаване, като двете страни се обединиха около виждането за голям потенциал за развитие в областта. Дискутирани бяха възможностите и практическите ползи от Международното изложение за отбранителни продукти и услуги „Хемус“, което вече 29 години е един от най-надеждните партньори на националните и международни институции, въоръжените сили, отбранителната индустрия и академичната общност в интерес на националната сигурност и индустриалното развитие. Представители на чешката отбранителна индустрия ще вземат участие в тазгодишното 16-то издание на изложението, което ще се проведе в периода от 5 до 8 юни в Пловдив.

Министър Запрянов и Н. Пр. Томан обсъдиха помощта, която България и Чешката република оказват на Украйна и възможностите за нейното разширяване. Акцент беше поставен и върху съюзния ангажимент на страните-членки на НАТО за увеличаване на бюджетите за отбрана. Двете страни подчертаха дългогодишните връзки между България и Чехия в контекста на сходния исторически път, извървян от държавите ни.

Източник: mod.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани