Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Молдова подписа партньорство за сигурност и отбрана с ЕС

[post-views]
Молдова подписа партньорство за сигурност и отбрана с ЕС

Молдова подписа партньорство с Европейския съюз в областта на сигурността и отбраната, което я прави първата страна, сключила подобно споразумение със съюза, каза днес ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел, цитиран от Ройтерс.

Начело с проевропейската президентка Мая Санду, Молдова, която се намира между Украйна и страната членка на ЕС и НАТО Румъния, се надява да се присъедини към ЕС до 2030 г. и осъжда руската инвазия в съседна Украйна.

„Молдова е първата държава, която подписва партньорство за сигурност и отбрана с ЕС“, написа Борел в „Екс“. „Това партньорство ще повиши устойчивостта на страната. Ще ни позволи заедно да се справяме с предизвикателствата в областта на сигурността и да откриваме нови сфери за сътрудничество“, добави той.

През март Санду подписа споразумение за сътрудничество в областта на отбраната с Франция, като предупреди, че Русия подновява усилията си за дестабилизиране на Молдова и че ако президентът Владимир Путин не бъде спрян в Украйна, той ще продължи да действа.

Молдова получава независимост от Съветския съюз през 1991 г. и отношенията ѝ с Москва се влошиха след руската инвазия в Украйна.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани