Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Съветът на ЕС призова за засилено наблюдение на опитите за външна намеса в изборите

[post-views]
Страните от ЕС потвърдиха започването на преговори за присъединяване с Украйна и Молдова

Съветът на ЕС призова днес европейските държави и институции да повишат наблюдението за опити за намеса от чужбина в европейския демократичен процес. В призива се посочва, че е необходимо подобряване на сътрудничеството в ЕС по този въпрос, без това да възпрепятства открития демократичен дебат.

Милиарди граждани по целия свят гласуват тази година, включително на изборите за Европейски парламент, се допълва в съобщение на Съвета на ЕС. Демокрациите са изправени пред нови предизвикателства, включително все повече хибридни тактики срещу изборните процеси, всяване на съмнение в законността на изборите и за обезсърчаване на избирателите. Освен външната дезинформация, хибридните кампании могат също да включват злонамерени действия онлайн и с помощта на изкуствен интелект, се добавя в съобщението.

Съветът подчертава решаващата роля на свободните, независими и плуралистични медии, и необходимостта от подобряване на цифровата и медийната грамотност на гражданите, за да се повиши устойчивостта на обществото срещу опити за външна намеса. Отбелязва се, че в края на април Белгийското председателство на Съвета на ЕС реши да приложи правилата за споделяне на данни при политически кризи, за да се очертае ясна картина на опитите за чуждестранна намеса в европейските избори.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани