Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Германският министър на отбраната посети мисията на НАТО в латвийска военновъздушна база

[post-views]
Германският министър на отбраната обеща на Украйна още оръжия

Германският министър на отбраната Борис Писториус увери днес, че страната му ще продължи да оказва военна подкрепа на Латвия, предаде ДПА.

„Сигурността на балтийските републики е и наша сигурност“, каза Писториус във военновъздушна база в латвийския град Лиелварде. Там той получи информация за разполагането на германски пилоти, които да охраняват въздушното пространство на членуващите в ЕС и НАТО Естония, Латвия и Литва, които граничат с Русия.

„Сътрудничеството ни е силно. Германия ще остане ангажирана с въздушните патрули в балтийските републики“, заяви още германският министър на отбраната след среща с латвийския си колега Андрис Спрудс.

По-рано днес Писториус наблюдава как два изтребителя „Юрофайтър“ потеглят от базата в Лиелварде на тренировъчен полет.

Военните самолети имат за задача да защитават въздушното пространство на НАТО от нахлуващи самолети и могат да излетят в рамките на 15 минути, отбелязва ДПА.

Естония, Литва и Латвия нямат собствени изтребители. Откакто трите бивши съветски републики се присъединиха към алианса през 2004 г., техните съюзници от НАТО разполагат войски на ротационен принцип, за да охраняват въздушното им пространство.

Последната мисия на германски изтребители започна през март. Според германските военновъздушни сили оттогава досега техните изтребители „Юрофайтър“ са били вдигнати под тревога 13 пъти и са идентифицирали руски военни самолети над Балтийско море.

Германия е разположила сега на ротационен принцип около 200 войници и пет изтребителя „Юрофайтър“ на военното летище Лиелварде, което се намира на около 60 километра югоизточно от латвийската столица Рига.

Тази година базата е използвана за първи път за въздушните патрули над балтийските републики, посочва ДПА.

„Днес имам възможността да видя колко професионално и ентусиазирано работят пилотите ни заедно с вас тук в Латвия“, каза Писториус.

Латвия е първата спирка от двудневната обиколка на германския министър на отбраната в балтийските републики, по време на която той ще ще се срещне днес следобед и с литовския си колега Лауринас Кашчунас.

Утре в Литва Писториус ще се срещне с германски войници и ще присъства на военно учение.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани