Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Германският министър на отбраната посети военнослужещи от Бундесвера в Литва

[post-views]
Германското министерство на отбраната планира голямо увеличение на армейския резерв, заяви представител на Бундесвера

Германският министър на отбраната Борис Писториус се срещна с предварителното командване на бригадата на Бундесвера във Вилнюс, предаде ДПА.

Предварителното командване ще бъде разположено в Литва, докато не се изпрати постоянна бригада, която се очаква да пристигне през 2027 г.

„Много, много съм доволен от това, което правите тук. То е за пример, то е безпрецедентно в историята на републиката и Бундесвера“, каза Писториус на срещата с войниците, водени от полковник Андре Хастенрат.

Германското правителство се ангажира да разположи в Литва постоянна, боеспособна и независима бойна единица във връзка с променящата се ситуация в областта на сигурността в Европа.

Очаква се бригадата да постигне оперативна готовност до 2027 г. Планира се постоянното присъствие на около 4800 военнослужещи и 200 цивилни служители от Бундесвера, които ще могат да доведат семействата си с тях.

Екипът за предислокация, състоящ се от около 20 войници, пристигна в Литва на 8 април. Той се състои от специалисти от различни области и до четвъртото тримесечие на 2024 г. трябва да се разрасне до екип за предислокация от около 150 мъже и жени.

„На правилен път сме“, каза Писториус в кратка реч пред войниците.

След срещата с командването, Писториус се отправи към литовската военна база в Пабраде. Германски военнослужещи участват в учението на НАТО „Steadfast Defender 24“ – най-голямото от края на Студената война преди около 35 години.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани