Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Началникът на румънската армия предупреди за риск от ескалация на конфликта в Украйна. Клаус Йоханис увери, че няма опасност за Румъния

[post-views]
Началникът на румънската армия предупреди за риск от ескалация на конфликта в Украйна. Клаус Йоханис увери, че няма опасност за Румъния

Има риск от ескалация на конфликта в Украйна и Румъния трябва да бъде подготвена. Това заяви началникът на Генералния щаб на отбраната на Румъния генерал Влад Георгица на откриването на изложението „Black Sea Defense and Aerospace“ (BSDA) 2024 в Букурещ, предава Диджи24. През месец февруари в интервю за “Свободна Европа” той спешно поиска закон за подготовка на населението в случай на война. Днес Георгица информира, че в парламента вече има внесен законопроект и се надява да бъде приет тази година. 

„Аз лично, не непременно като военен, смятам, че Руската федерация няма да спре до тук. Ако спечели в Украйна, основна цел ще бъде Република Молдова. Ще станем свидетели на напрежение в Западните Балкани. Повече от убеден съм, че политиката на президента Путин ще ескалира в близко бъдеще“, коментира Влад Георгица.

Реакцията на румънския президент Клаус Йоханис не закъсня. Той увери, че Румъния е безопасна страна, че няма пряка заплаха за сигурността й, нито сигнал за опасност от атаки, предава Диджи24. Медията цитира думите на държавния глава, че “Румъния печели, тъй като е в НАТО – една от най-важните гаранции за сигурност, които някога е имала”.

По-рано през деня темата коментира и председателят на Сената и председател на Национално-либералната партия Николае Чука. Той изрази мнение, че Румъния не може да бъде уплашена от гледна точка на сигурността, тъй като е част от най-големия отбранителен военен съюз в света, “от много солидна система за възпиране“.

“Фактът, че сме на източния фланг на НАТО, ни принуждава да бъдем по-бдителни в средносрочен и дългосрочен план. Вероятно трябва да живеем години наред с агресивна Русия в съседство. Ще продължим да живеем с хибридни заплахи, които ще се стремят да отслабят или намалят доверието в нашите сили и в партньорствата, пред които имаме дългосрочни предизвикателства. Не е достатъчно да инвестираме само в отбраната, трябва да укрепим и румънската демокрация“, заяви Николае Чука на откриването на изложението „Black Sea Defense and Aerospace“ (BSDA) 2024 в Букурещ, цитиран от Аджерпрес.

Той призова за повече инвестиции в отбраната и за актуализиране на разпоредбите на Националната отбранителна стратегия относно насоките на действие и начините за осигуряване на националната сигурност.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани