Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Северна Корея за първи път показа портрет на своя лидер, окачен редом с тези на неговите предшественици

[post-views]
Северна Корея за първи път показа портрет на своя лидер, окачен редом с тези на неговите предшественици

Севернокорейски медии публикуваха снимки, на които портретът на лидера Ким Чен-ун е окачен на видно място до тези на баща му и дядо му, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че така той очевидно иска да затвърди статута си на лидер, равен на своите предшественици.

Снимките вероятно са първия случай, в който държавните медии публикуват  портрет на настоящия лидер, поставен до тези на дядо му, основателя на държавата Ким Ир-сен, и на покойния му баща Ким Чен-ир, управлявал страната до внезапната си смърт през 2011 г.

Фотографиите, направени при откриването на ново училище за подготовка на кадри за управляващата Корейска трудова партия, показват гигантски портрети на лидерите от три поколения, поставени на фасадата на внушителната постройка.

На други снимки, Ким е заснет да говори пред свои сподвижници, сред които и председателя на Кабинета на министрите, в класни стаи, в които портретите на триото са окачени над черната дъска.

По време на церемонията по откриване на училището, Ким каза, че местоположението му е избрано така, че да бъде близо до двореца, където са погребани Ким Ир-сен и Ким Чен-ир, „така че великите лидери да могат да чуят всяка дума и всеки шепот на учениците“, съобщи Корейската централна телеграфна агенция (КЦТА).

Държавната медия не коментира намеренията, които стоят зад поставянето на портретите, нито каза дали това се е превърнало в стандарт в цялата страна за всички обществени места и класни стаи.

Семейната династия Ким, която управлява Северна Корея от основаването ѝ след Втората световна война, се стреми да укрепи властта си, като изгражда около себе си култ към личността.

Друг неотдавнашен ход, който изглежда имаше за цел да подобри имиджа на Ким Чен-ун, беше пускането на оптимистична песен, възхваляваща го като „приятелски баща“ и „велик лидер“, в музикален клип, в който севернокорейци от всички сфери на живота пеят текста.

Появиха се и спекулации, че прекратяването на употребата от страна на държавните медии на термина „Ден на слънцето“ за описание на празника за годишнината от рождението на Ким Ир-сен е било с цел да се избегне отвличане на вниманието от настоящия лидер.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани