Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Етническа пъстрота на сцената на военния клуб в Сливен

[post-views]
Етническа пъстрота на сцената на военния клуб в Сливен

Валерия Тодорова

Военен клуб Сливен се включва в кампанията на Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“, която е под надслов „Знание! Памет! Вдъхновение!“

Етническа пъстрота на сцената на военния клуб в Сливен
Фото автора: Танцов състав при Културно-просветно дружество на каракачаните Сливен

Концертът „Опознай ги и се вдъхнови“  на сцената на военния клуб в Сливен бе в навечерието на 9 май по случай Деня на Европа и насочен към етническата толерантност. Той е част от кампанията на Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“ (ИА ВКВПД) под надслов „Знание! Памет! Вдъхновение!“

Началникът на военният клуб Атанас Чолаков посочи: „Ние представихме таланта и творчеството както на школите към Военен клуб Сливен, така и на нашите гости, които разкриха богатството и разнообразието на етносите, които представляват. Етническото многообразие в нашия град е богатство. Съжителстват в разбирателство българи, роми, турци, каракачани, арменци и евреи и всички те, заедно правят нашия живот пъстър, различен и колоритен. Един от синонимите на думата „съжителство“ е разбирателство. Разбирателството е ценност, която заслужава уважение, особено в днешни времена. Всички формации в концерта получиха плакет и грамота от Агенцията за представянето си.“

Част от участниците в проекта “Музиката вместо улицата “

Българският фолклор, като част от българската душевност и българското светоусещане, бе представен от Детско-юношески танцов състав „Бисерче“ към военен клуб Сливен с художествен ръководител Магдалена Луканова.

Танцов състав при Културно-просветно дружество на каракачаните Сливен с ръководител Ана Граменова представиха каракачаните. Те са етническа група в България, която наброява около петнадесет хиляди души. Заселени са основно в регионите на Стара планина и Рила. Най-голямата им концентрация е в района на Сливен, поради което през 1990 година те създават и своя организация – Федерация на културно-просветните дружества на каракачаните в България, чиито основни цели са съхранение на майчиния език, бит и традиции на етноса.                                             

Мария Петрова изпълни арменската песента „Гишер е“

Арменците са малка етническа група, но с ярко отколешно присъствие в Сливен. Още през 1770 година е построен първия арменски параклис, а първото арменско училище в града е открито през 1882 година. В Сливен са родени  Гарбис Папазян, Норайр Нурикян и Кеворк Кеворкян – ярки представители на арменския етнос. В концерта Мария Петрова от школата за поп и рок изпълнители „Ритъм“, с художествен ръководител Елена Пеева, очарова публиката с арменската песента „Гишер е“.

Ромската общност бе представена от участници в проекта “Музиката вместо улицата “, който е създаден от Георги Калайджиев и Мария Хаушилд преди 15 години с цел деца от социално слаби семейства да се обучават в изучаване на класически музикални инструменти.  Уроците и инструментите, предоставени на децата, са безплатни. Проектът на Георги и Мария е подпомаган от техни съмишленици, приятели, музиканти и колеги от Германия и България, които даряват средства и инструменти за благородната кауза. През годините възможност са имали да учат и свирят около 350-400 деца, повече от които са от ромски произход. На концерта във Военния клуб възпитаници на “Музиката вместо улицата “ поднесоха изпълненията на трио тромпети, дует кларинети, цигулков оркестър. Ефектен акцент към ромската тема бе и руско-циганският танц, който изпълни Яна Чолакова от Денс студио „Барби“ с ръководител Силвия Терзиева.

За представянето на турския етнос организаторите са се доверили на Хоров колектив към Народно читалище „Възраждане-1954” с. Ябланово, община Котел, с ръководител г-жа Фатме Чобанова. Участниците са от етно-религиозната група на казълбашите. Групата е създадена преди 20 години, репертоарът е предимно от турски народни песни  и имат много участия в регионални и национални фестивали.     

През концерта умело ни преведоха младите водещи Мария и Самуил, които са част от театралната школа към Военен клуб Сливен с ръководител Вяра Начева. Всеки анонс към изпълнението не само представяше изпълнителите, но беше и реверанс към конкретния етнос. Макар да има различия в етносите – държавата, в която си подават ръка, е България – тя е важният обединител и общото пожелание е за здраве, благоденствие и мир, посланието е за разбирателство и толерантност.

Детски национален турнир по шах „Стоте войводи” се проведе в Сливен

Началникът на Военния клуб Атанас Чолаков поздрави участниците в шахматния турнир

Реализирана е и още една инициатива на Военния клуб в Сливен, която е по линия на културно-художествена и военно-патриотична дейност и е част от кампанията на Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“ под надслов „Знание! Памет! Вдъхновение!“

Военният клуб в Сливен организира и проведе детски национален турнир по шах „Стоте войводи”, а идеята е той да стане ежегоден. Датата за неговото провеждане бе в края на април и предшества честванетт на 184-та годишнина от рождението на войводата Хаджи Димитър. Името на турнира „Стоте войводи“ е с родолюбива насоченост и е в чест, както на Хаджи Димитър, така и на радетелите за свобода от региона на Сливен.

В шахматния турнир се включиха  54 деца от Бургас, Казанлък, Котел, Раднево, Сливен, Стара Загора. Главен съдия на шахматния турнир бе Радослав Очков и помощник-съдия – Константин Мъцински. Турнирът беше открит от началника на Военния клуб Атанас Чолаков, който приветства участниците, а в края на състезанието връчи купи, медали, грамоти и предметни награди, които бяха осигурени от ИА ВКВПД.

Най-ново

Единична публикация

Избрани