Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

За мен най-важен е отборът

[post-views]
За мен най-важен е отборът

За мен най-важен е отборът – заявява военен спортист №1 за м.г. младши сержант Ваня Гатева от СКСО               

От 27 до 30 май в НВУ „ Васил Левски“ – Велико Търново, ще се състои общоармейският шампионат по стрелба с пистолет „Макаров“. А шампионатът по тактическа стрелба ще се проведе от 1 до 4 юли на учебен център „Анево“ край Карлово. Редовни участници в тези събития от армейския спортен календар са военнослужещите от Съвместното командване на специалните операции (СКСО). През последните 8 години те са били 6 пъти първенци в крайното класиране на държавните военни шампионати и два пъти на второ място.

Представяме една от най-изявените състезателки на Специалните сили – младши сержант Ваня Гатева, която е военен спортист №1 за 2023 г. Съвсем наскоро тя стана отново първа, както през миналата година, в седмия турнир по стрелба за жени военнослужещи и служители от МО, МВР и службите за обществен ред и сигурност. И заедно с младши сержант Здравка Бонева взеха и отборната победа при участието на 23 тима.

Ваня е

                            неизменно първа

За мен най-важен е отборът
Фото СКСО: Стреля младши сержант Ваня Гатева
                                                     

в армейските първенства по тактическа стрелба. „През 2020 г. в СКСО събираха женски отбор, сетили се бяха за мен, тъй като стрелям добре, и започнах подготовка. Състезанието на учебен център „Анево“ край Карлово, като първо от този род, не носеше точки, но помня добре тази моя  титла. Победих и в следващите официални шампионати по тактическа стрелба през 2021 г., 2022 и 2023 г., така че съм първа и през четирите, проведени досега състезания“, спокойно обяснява младши сержант Гатева, все едно всичко това е в реда на нещата.

Родена е през 1983 г. Гледала е през 2005 и 2006 г.  демонстрации на бойни умения и техника в Специалните сили. Била е впечатлена от стрелбите и скоковете с парашут. И е кандидатствала за кадрови войник в Специалните сили. Първия път не е покрила норматива на бягането на 1 км, но се е подготвила и след месец пак се е явила на изпит, който вече е взела. През август 2007 г. е била

                      назначена за разузнавач

радиотелеграфист в бойна рота с командир капитан Борис Василев. Питали са я дали може да носи радиостанцията и тя е била категорична, че ще се справи. И така е станало.

По-късно е била прехвърлена в друга бойна рота с командир капитан Панталей Стоянов, в която е била единствената жена военнослужещ. През 2020 г. Ваня Гатева става младши сержант. Сега е оператор на командно-щабна машина.

Откога е започнала да се състезава? „Трябвало е да има жена в отбора за състезание по стрелба с пистолет „Макаров“. И мен ме включиха като жена в бойна рота. Стрелях добре и още през 2009 г. започнах участията си в общоармейските шампионати. На следващата година се класирах на пето място“, връща се назад във времето младши сержант Гатева.

А при подбора на състава за тактическата стрелба са я взели, тъй като стреля добре. Какво е особеното на това състезание? „Има т.нар. сцени и стрелби с пистолет „Макаров“ и автомат „Калашников“ на различни дистанции от променящи се позиции. Всяка година сцените и дистанциите при стрелбите се променят. Включват се и други ситуации, за да се види как военнослужещият реагира, като хвърляне на граната в цел, оказване на медицинска помощ на пострадал, носене на сандъци с боеприпаси… Трябва да прецениш колко патрона ти трябват, дали от една позиция можеш да стреляш по няколко мишени. А стрелбата е от различни положения – легнал, клекнал и прав. Иска се много мислене,

Отборно първо място за СКСО в шампионата по стрелба с пистолет през 2023 г. Най-вляво е младши сержант Ваня Гатева    

                           иска се тактика

Но най-важното е да се спазват строго мерките за безопасност“, обяснява четирикратната победителка в тези шампионати.

И допълва, че тактическата стрелба е дълго състезание и продължава по няколко дни, може би тя е най-близо до едни реални действия. Условията на шампионатите се разбират две седмици преди старта. Класирането е отборно жени и отборно мъже, няма комплексно, както е при стрелбата с пистолет. В отбора на жените от СКСО са заедно с младши сержант Здравка Бонева. А треньор по тактическа стрелба  е майор Гроздан Найдов.

През тези дни в СКСО върви подготовката за общоармейския шампионат по стрелба с пистолет „Макаров“ в НВУ „Васил Левски“. Отборите са по 4 мъже и 4 жени, които се състезават по

                   прецизна и бърза стрелба

При прецизната стрелба мишените са по-малки, на разстояние 25 м. Стреля се с една ръка за определено време. При бързата стрелба мишените се въртят, ръката е свалена долу. И като се отвори мишената, се вдига ръката  и се произвежда изстрел в рамките на 3 сек, защото мишената се затваря. И това се повтаря 5 пъти. Точките се събират за общ резултат. Треньор на отбора на СКСО в този шампионат е ц. сл. Велко Александров.

„Била съм индивидуална шампионка. Но за мен на първо място стои колективът ни, най-важен е отборът  –  заключава младши сержант Ваня Гатева. – Ние да сме победители не е от значение аз на каква позиция ще завърша.“

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани