Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Карим Хан: Казвах на лидерите на „Хамас“ и на Израел да спазват правилата

[post-views]
Международният съд в Хага нареди на Израел да спре военните си действия срещу Рафах

Главният прокурор на Международния наказателен съд поиска да бъдат арестувани лидерите на „Хамас” и на Израел. Журналистът от Си Ен Ен – Кристиан Аманпур, разговаря с Карим Хан за причината за предприетите действия.

От Международния съд са издали заповеди за арест срещу висшето политическо и военно ръководство на правителството на Израел, обясни главният прокурор Хан.  „Подадохме заявления за издаване на заповеди за арест. Разбира се, съдиите трябва да решат дали да ги издадат, или не. Молбата за издаване на съдебни заповеди за арест на премиера Нетаняху и на военния министър Галант включват престъпления, свързани с причиняване на масова смърт, причиняване на глад като метод за водене на война, включително отказ на доставки на хуманитарна помощ и умишлено нападение на цивилни граждани по време на конфликт, заяви Хан.

Тойъ каза още че е подадена молба за издаване на заповеди за арест на трима членове на „Хамас”. Единият от тях е Синуар, който пряко отговаря за действията на терен”, каза Карим Хан, визирайки Яхия Синуар. „Другите са Мохамед Деиф – главнокомандващ на бригадите „Ал Касам“, и Исмаил Хания, който е част от тяхното политическо бюро, базирано в Доха“, посочи Хан.

Тримата са обвинени за избиване на хора, вземане на заложници, изнасилване и сексуално посегателство по време на задържане, каза главният прокурор на Международния наказателен съд. „Това са основните престъпления, за които се твърди, че са извършени от тези три лица. Светът беше шокиран на 7 октомври, когато хората бяха изведени от спалните си, от домовете си, от различните кибуци в Израел. Те пострадаха изключително много. Ние разполагаме с доказателства в подкрепа на молбите за задържане, които подадохме към съдиите“, каза Хан.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Евгени Мандаджиев

Най-ново

Единична публикация

Избрани