Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Китай започна военно учение край бреговете на Тайван

[post-views]
Китай ще проведе военни учения в Жълто море от 28 май до 3 юни

Китайските въоръжени сили започнаха съвместно учение около Тайван рано тази сутрин, предаде Синхуа.

Маневрите с участието на армията, флота, военновъздушните сили и ракетните войски започна броени дни след като новият президент на Тайван Джими Лай встъпи в длъжност и призова Пекин да прекрати заплахите си, отбеляза Ройтерс.

Учението се фокусира върху съвместни патрули с морска и въздушна бойна готовност, прецизни удари по ключови цели и интегрирани операции във и извън островната верига, за да се проверят „съвместните реални бойни способности“ на силите, заявиха китайските военни.

„Това е и силно наказание за сепаратистките действия на силите за независимост на Тайван и строго предупреждение срещу намесата и провокациите от страна на външни сили“, се казва още в съобщението.

Тайван е автономен от 1949 г., когато националистите бягат на острова след поражението си от комунистическите сили в гражданската война в континенталната част на Китай.

Пекин смята демократично управлявания остров за част от своята територия и не изключва използването на сила, за да го постави под свой контрол, отбелязва АФП

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани