Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

НВИМ отвори врати и сърце за вярната си публика

[post-views]
НВИМ отвори врати и сърце за вярната си публика

Гвардейските музиканти с фурор във военния музей

Фото Николета РАЙДОВСКА

Националният военноисторически музей (НВИМ) се включи в Европейската инициатива „Нощ на музеите“ с вход свободен за външната и постоянната хронологична експозиция, концерт и лятна киновечер под звездите.

В късните часове на деня посетителите имаха възможността да разгледат една от най-богатите музейни колекции в страната, да преоткрият малко известни факти за емблематични експонати и да съхранят спомена от тазгодишното издание на Нощта на музеите със селфи в специално обособен за целта кът.

За всички гости, избрали да посетят НВИМ, Представителният оркестър на Националната гвардейска част изнесе концерт с популярни произведения от богатия си репертоар. Публиката беше изключително въодушевена да чуе за пореден път военни маршове, популярни мелодии и народни ритми, като по този начин за всеки имаше по нещо и всички се забавляваха.

Децата, а и техните родители танцуваха пред оркестъра и бурно аплодираха всяко изпълнение, повечето от които познаваха, и още с първите акорди ръкопляскаха. Както обикновено, навсякъде, където имат участие, гвардейските музиканти буквално се къпеха в любовта, която благодарната им публика засвидетелства към тях.

В традиционното предложение за лятно кино под звездите беше прожектиран филмът „Врагове“ (2017) на режисьора Светослав Овчаров с участието на Асен Блатечки, Иван Бърнев, Валентин Ганев, Стефан Мавродиев и др. Той разказва за събития от пролетта на 1913 г. по време на Балканската война, когато турски и български войници от врагове стават съюзници.

В Нощта на музеите участваха с отворени врати и специални програми и филиалите на Националния военноисторически музей – Парк-музей „Владислав Варненчик“, Военноморският музей във Варна и Музеят на авиацията в Крумово.

Най-малките гости на Парк-музей „Владислав Варненчик“ се запознаха с японския картинен театър „Камишибай“ и се пренесоха във вълшебния свят на любимите си герои заедно с магазина за детски книжки и дървени играчки Treehouse.bg – Books & Wooden Toys.

Посетителите имаха възможност да разгледат постоянната експозиция на музея, където са показани рицарски доспехи, представящи епохата на кръстоносните походи, както и различни видове средновековно въоръжение и снаряжение, открити на бойното поле. Желаещите имаха възможност да влязат и в мавзолея на полско-унгарския крал Владислав Ягелончик, по-късно наречен Варненчик.

Военноморският музей също участва в Европейската инициатива „Нощ на музеите“. Наред с постоянната вътрешна и външна експозиция посетителите имаха възможност да разгледат и най-новата изложба „Светци – воини и покровители на бойното поле“, в която са представени икони, рисувани през XVIII и XIX век, представящи героичното като част от православната иконография.

Нощта беше открита със специален топовен салют от средновековно корабно оръдие и концерт на Представителния духов оркестър на Военноморските сили. Изкушените от морската тематика имаха възможност да се научат да мятат хвъргало и да връзват здрави моряшки възли, както и да се запознаят отблизо с въоръжението, снаряжението и униформите на българите през вековете.

За поредна година Националният военноисторически музей и неговите филиали в страната взеха активно участие в инициативата „Нощ на музеите“ и представиха своите богати колекции пред вярната си публика. По този начин те се утвърждават като важни институции в системата на Въоръжените сили, които допринасят за популяризирането на военното дело и военната професия у нас, като показват славното минало на войската и огромната й роля по време на войните за национално Освобождение и Обединение.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани