Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Общото събрание на ООН ще обсъди и гласува резолюция за Сребреница

[post-views]
Просръбски активисти организираха протест в Черна гора срещу резолюцията за Сребреница

На заседание на Общото събрание на ООН днес ще бъде разгледана проекторезолюция за геноцида в Сребреница, която е инициирана от Германия и Руанда, съобщават сръбските медии. Документът призовава 11 юли да бъде обявен за Международен ден за възпоменание на геноцида, извършен в Сребреница през 1995 г., и осъжда отричането на геноцида и възхвалата на военнопрестъпниците.

В заседанието ще участва сръбският президент Александър Вучич, който води активна кампания против приемането на резолюцията.

На 11 юли 1995 г. мюсюлманският анклав Сребреница е превзет от босненските сръбски сили под командването на ген. Ратко Младич. Босненските сърби избиват 8000 мюсюлмани – мъже и момчета, намиращи се в анклава, обявен за зона за сигурност от ООН.

Последните промени в текста на резолюцията бяха предложени от Черна гора, която първоначално заяви, че ще гласува „против“ резолюцията. Промените включват присъствието на израза „индивидуална вина“ вместо „вината не е колективна“. Според правителството на Черна гора това е допълнителен принос за регионалното помирение и добрите отношения между сърби, босненски мюсюлмани и всички други народи на Балканите.

Измененията, изпратени от Черна гора до вносителите, имат за цел да допринесат за премахването на изкривените и погрешни тълкувания и да предотвратят неразбирането и по-нататъшното политизиране на този въпрос“, се казва в съобщение на кабинета на министър-председателя Милойко Спаич, цитирано от черногорската държавна телевизия РТЦГ.

Ден преди заседанието президентът на Република Сръбска в състава на Босна и Херцеговина Милорад Додик отново заплаши с отцепване на населената предимно с етнически сърби полуавтономна част, ако резолюцията за геноцида в Сребреница бъде приета.

„Босна и Херцеговина достигна своя край, или по-точно, тя беше доведена до края си от онези, които се заклеха в нея“, заяви Додик в мрежата X вчера. „Единственото, което остава, е всички ние да положим усилия да бъдем добри съседи и да се разделим в мир“, добави той.

За да бъде приета проекторезолюцията, тя трябва да бъде одобрена от мнозинство от държавите-членки на ООН. Русия и Китай, които са традиционни съюзници на Сърбия, вероятно ще гласуват против резолюцията, отбелязват белградските медии.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани