Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

20 години в 60 пана със снимки

[post-views]
20 години в 60 пана със снимки

Седем фотографи участват в уникално събитие за НАТО

20 години в 60 пана със снимки
Фото Николета РАЙДОВСКА

Фотографска изложба „20 години България в НАТО“, посветена на годишнината от присъединяването на страната ни към Организацията на Северноатлантическия договор, беше открита от министъра на отбраната Атанас Запрянов на моста до Националния дворец на културата („Моста на влюбените“).

„За голяма част от нас тези 20 години са част от нашия живот и ние имаме възможност още веднъж във фотосите да проследим основни моменти от развитието на Българската армия като член на НАТО през тези 20 години. Членството на България в НАТО даде гаранции за нашите сигурност, стабилност и просперитет. Въоръжените ни сили извървяха един грандиозен път на развитие и трансформация, за да ги видим в днешното им състояние и да погледнем в бъдещето така, както е планирано съгласно нашите планове и плановете за изграждане на способности за колективната отбрана.“ Това каза министър Запрянов на церемонията при официалното откриване.

Министърът на отбраната Атанас Запрянов откри изложбата и лично поздрави фотографите за снимките, които  са предоставили

Изложбата включва фотографии, заснети от военнослужещи и цивилни служители на Министерството на отбраната, структури, подчинени на министъра на отбраната и видовете въоръжени сили. Включените кадри илюстрират участието на страната ни в мисии, операции и учения на Алианса и българския принос в колективната отбрана през последните две десетилетия.

„В изложбата сме включили фотографии, които тематично отговарят на годишнината. Общо авторите в изложбата сме седем. Идеята се появи с цел да отбележим годишнината от присъединяването на страната ни към НАТО. Преди пет години открихме подобна изложба. Сега решихме отново да организираме такова събитие вече за 20-ата годишнина. Мястото беше избрано неслучайно, защото в близост ще отседнат участници в парламентарната асамблея на НАТО и така тук те ще имат възможност, като преминават по моста, да видят и изложбата, която сме подготвили.“ Това каза специално за военните медии фотографът на МО Вяра Йовева, която е работила и като фоторепортер за военния вестник и също представя свои авторски фотоси в изложбата.

Много колеги и приятели на фотографите, представили свои снимки в изложбата, уважиха събитието на „Моста на влюбените“

„Не по-маловажно е да видим на снимките и основните моменти от участието на нашите Въоръжени сили в операциите на НАТО в Ирак, Афганистан, Косово, Босна. В някои от тези райони и сега нашите войски присъстват. Също така са запечатани и важни моменти от провеждането на многонационалните учения, които са гръбнак в процеса по сплотяването и интеграцията на Въоръжените ни сили, в подготовката ни за пълноправно членство. България през 2009 г. завърши първата си интеграция на Въоръжените сили“, посочи още министърът на отбраната и покани всички, които имат възможност, да разгледат изложбата и да се потопят в процеса по присъединяването ни към Алианса. Той благодари на авторите, които тематично са подредили изложбата така, че да можем да видим всичките тези 20 години като проекция на определени събития.

60 пана със снимки представят изминалите 20 години на страната ни като пълноправен член на Алианса. Представени са също и снимки от Ирак на фотографа на вестник „Българска армия“ Красимир Тодоров, от Косово – на капитан Мария Крашевска, както и снимки от Соня Колчакова от ВМА и други военнослужещи.

Събитието е част от Националната програма с инициативи за отбелязване на  20-ата годишнина от членството на Република България в НАТО и 75-ата годишнина от създаването на Организацията на Северноатлантическия договор. Жителите и гостите на столицата ще имат възможност да видят експозицията до 4 юни 2024 г.

На събитието присъстваха и висши офицери от Българската армия, представители на държавната и местната власт.

Много граждани също спонтанно се присъединиха към участващите в откриването на изложбата и с интерес разгледаха снимките, като коментираха и техниката, и качеството, но и посланието, което авторите фотографи са закодирали в своя професионален поглед към съответните събития и моменти от живота на Въоръжените сили.

Малко преди официалното събитие снимките бяха разгледани и от случайни минувачи, както и от един от бившите министри на отбраната Велизар Шаламанов, който обърна внимание на всяко пано с фотоси и информация за пътя, който България и Въоръжените ни сили са изминали през тези 20 години от пълноправното ни членство в Организацията на Северноатлантическия договор.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани