Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Зеленски призова от Харков Байдън и Си Цзинпин да се присъединят към срещата на върха за мир

[post-views]
Зеленски призова от Харков Байдън и Си Цзинпин да се присъединят към срещата на върха за мир

Президентът Володимир Зеленски днес се обърна към президента на САЩ Джо Байдън и китайския лидер Си Цзинпин  да участват в неговата среща на върха за мир, предаде Ройтерс.

Украйна се надява да привлече възможно най-много държави на водените от Киев преговори в Швейцария следващия месец, насочени към обединяване на световното обществено мнение върху това как да се спре войната и да се окаже натиск върху руския президент Владимир Путин, който не е поканен.

Зеленски говори в англоезично видео, записано в североизточния град Харков, в овъглените останки на печатница, която беше разрушена в четвъртък при руски ракетен удар. Той заяви, че ще присъстват повече от 80 държави.

Но не беше ясно дали Байдън ще бъде там, както и Пекин, който поддържа тесни връзки с Москва, не е казал дали ще присъства.

„Обръщам се към световните лидери, които все още са встрани от глобалните усилия на Глобалната среща на върха за мир – президента Байдън, лидер на Съединените щати, и към президента Си, лидер на Китай“, каза Зеленски.

„Моля ви, покажете своето лидерство в напредъка на мира – на истински мир, а не просто пауза между ударите.

Зеленски добави, че срещата на върха ще „покаже кой в света наистина иска да сложи край на войната“.

В своя мирен план Киев призовава за пълно изтегляне на руските войски и възстановяване на международно признатите граници  на страната.

Москва не смята това за възможно.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани