Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Грузинската президентка призова за радикални реформи преди парламентарните избори

[post-views]
Председателят на грузинския парламент подписа закона за "чуждестранните агенти", с което той влезе в сила

Проевропейската президентка на Грузия Саломе Зурабишвили призова вчера за радикални реформи преди решаващите парламентарни избори, които се провеждат на фона на политическа криза заради спорния закон за „чуждестранното влияние“, на който тя наложи вето.

Грузия трябва да „създаде нова политическа реалност“, заяви тя в реч пред президентския дворец в Деня на независимостта на Грузия. Тя призова всички проевропейски политически партии да се присъединят към нейната инициатива и да формират единен опозиционен фронт преди парламентарните избори през октомври.

Освен това тя отправи критики към няколко закона, приети от управляващата партия Грузинска мечта, „които са в ущърб на европейския курс на Грузия“. Трябва „да можем да започнем преговори за членство в ЕС възможно най-скоро“, добави тя преди гласуването, което ще бъде тест за европейските стремежи на народа на бившата кавказка съветска република.

Няколко опозиционни партии подкрепиха инициативата на президента Зурабишвили, изправена срещу „Грузинска мечта“, която е обвинявана, че отклонява Грузия от пътя ѝ към членство в ЕС и връща Тбилиси в орбитата на Русия.  Управляващата партия има голямо мнозинство в парламента и се очаква следващата седмица да отхвърли президентското вето върху закона за „чуждото влияние“.

От декември 2023 г. Грузия е официален кандидат за членство в ЕС. Макар че „Грузинска мечта“ официално подкрепя конституционната цел един ден да се присъедини към ЕС и НАТО, партията, която е на власт от 2012 г., през последните години предприема повече мерки за сближаване на страната с Москва, отбелязва АФП.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани