Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Литва разкритикува Унгария за възпрепятстването на военната помощ от ЕС за Украйна

[post-views]
Министърът на външните работи на Литва

Литовският министър на външните работи Габриелюс Ландсбергис разкритикува днес Унгария за възпрепятстването на решенията по въпросите на външната политика на ЕС, в това число военната помощ от блока за Украйна, предаде Ройтерс.

Ландсбергис каза, че ЕС трябва да намери начин да заобиколи налаганото от Унгария вето, допълни агенцията, като посочи, че острите критики на литовския министър, който участва в заседанието на Съвета на ЕС по външни работи в белгийската столица Брюксел, е отражение на нарастващото смущение в Европейския съюз от унгарските действия.

Естония и Италия също изразиха своето недоволство от тактиката на блокиране на решенията, прилагана от Унгария.

„Мисля, че трябва да има прозрачност, включително и с унгарската позиция в момента“, заяви Ландсбергис пред представители на медиите при пристигането си за заседанието на външните министри на ЕС в Брюксел. „Почти всички наши дискусии, становища и решения са възпрепятствани от една-единствена държава. Така че ние трябва да възприемем това като систематична тактика, насочена срещу всяко усилие на ЕС за значима роля във външнополитическите дела“, каза още министърът.

Решенията на ЕС по външната политика изискват пълно единодушие на 27-те страни членки на блока.

Ройтерсс посочва, че унгарският външен министър Петер Сиярто не е говорил пред репортери днес на път за заседанието в Брюксел.

По думите на Ландсбергис Унгария блокира и военната помощ за Киев, и започването на разговори по присъединяване на Украйна към ЕС, и решения по въпросите за евентуалното членство на Грузия и Армения. Според дипломати, на които се позовава Ройтерс, унгарската позиция често съвпада с външнополитическите интереси на Русия.

„Направихме проучване и се оказа, че 41 процента от решенията на ЕС за Украйна са били блокирани от Унгария. Това вече отиде твърде, твърде далеч“, заяви литовецът.

Към критиките на Ландсбергис, макар и с по-мек тон, се присъедини външен министър от друга Балтийска република – естонецът Маргус Цахкна.

„Всеки път, когато се съберем тук, се налага да убеждаваме Унгария да не възпрепятства много важни инициативи“, каза Цахкна.

Дипломати твърдят, че Будапеща блокира набор от мерки, свързани с Европейския механизъм за подкрепа на мира – подпомаган от ЕС фонд, предоставящ милиарди евро военна помощ за Киев.

„В момента това финансиране е жизненоважно за Украйна“, посочи Цахкна.

„Ние сме против това вето. Искаме да вървим напред“, каза на свой ред външният министър и вицепремиер на Италия Антонио Таяни.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани