Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Палестинското президентство и „Хамас“ обвиниха Израел в „клане“ в Рафах

[post-views]
Палестинското президентство и "Хамас" обвиниха Израел в "клане" в Рафах

Палестинското президентство и „Хамас“ обвиниха Израел, че е извършил „клане“, като е атакувал център за разселени лица край Рафах, в южната част на Ивицата Газа, а израелската армия заяви, че е ударила комплекс, в който са действали „важни терористи“, предаде Франс прес.

„Това зверско клане, извършено от израелските окупационни сили, е в разрез с всички международни резолюции“, се казва в изявление на палестинското президентство, обвиняващо Израел, че „умишлено е избрал за цел“ агера за разселени лица „Баркасат“, управляван от Агенцията на ООН за палестинските бежанци на северозапад от Рафах.

Според властите на ислямистката групировка „Хамас“, която управлява ивицата Газа, при бомбардировката са загинали най-малко 35 души, а десетки други са били ранени.

„В светлината на ужасяващото ционистко клане, извършено тази нощ от престъпната окупационна армия срещу палатките на разселените, ние призоваваме масите на нашия народ на Западния бряг, в Йерусалим, в окупираните територии и в чужбина да се вдигнат и да излязат на гневни шествия“, пише в изявлението на ислямисткото движение.

От своя страна израелската армия заяви, че един от нейните самолети е „нанесъл удар по комплекс на „Хамас“ в Рафах, където са действали важни терористи“, включително двама от лидерите на движението на Западния бряг – Ясин Рабия и Халед Нагар.

„Ударът беше нанесен по цели, легитимни съгласно международното право, чрез използване на точни боеприпаси и въз основа на точни разузнавателни данни, показващи използването на района от „Хамас“, се казва в изявлението. В него се казва също, че въоръжените сили са „наясно със съобщенията, че няколко цивилни граждани в района са били ранени“.

От 7 май насам израелската армия засилва операциите за унищожаване на последните батальони на „Хамас“ в Рафах, припомня АФП. Сраженията продължиха и през уикенда, въпреки че в петък Международният съд взе решение, с което нареди на Израел да преустанови операциите си в този район, който е от съществено значение за влизането на хуманитарна помощ.

Късно в неделя бе съобщено и за удари в други райони на Рафах. Кувейтската болница съобщи, че е получила телата на трима души, включително бременна жена.

В същото време правозащитената организация „Амнести интернешънъл“ поиска от Международния наказателен съд да започне разследване за „военни престъпления“ срещу Израел заради три израелски въздушни удара в центъра и южната част на ивицата Газа. Според организацията при тях са загинали 44 палестински цивилни граждани през април, включително 32 деца.

Ударите са нанесени на 16 април в бежанския лагер Магази в центъра на ивицата Газа и на 19 и 20 април в Рафах.

„Тези опустошителни удари са унищожили семейства и са отнели живота на 32 деца“, заяви в съобщението за пресата Ерика Гевара-Росас, служител на „Амнести“, като заяви, че разследването на неправителствената организация е предоставило „съществени доказателства, сочещи за незаконни нападения от страна на израелската армия“.

Представители на организацията са разговаряли със 17 оцелели и свидетели, посетили са болницата, където се лекуват ранените, и са фотографирали фрагменти от боеприпаси. И в трите случая организацията „не е открила доказателства за наличието на военни цели в или около местата, които са били обект на нападение от страна на израелската армия“, добави тя и подчерта, че все още не е получила отговори на въпросите си от израелската армия.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани