Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия покани талибаните на икономическия форум в Санкт Петербург

[post-views]
Русия покани талибаните на икономическия форум в Санкт Петербург

Русия покани талибаните да участват в най-големия си икономически форум, който по традиция се провежда в Санкт Петербург, предадоха Ройтерс и ТАСС. Москва е сред страните, стремящи се към вдигане на забраната на ислямисткото движение, което пое властта в Афганистан през август 2021 г. след изтеглянето на американските войски.

През последните три години Москва, която още през 2003 г. призна талибаните за терористична организация, постепенно изгражда връзки с тях. Руските министерства на външните работи и правосъдието вече са информирали президента Владимир Путин по отношение на вдигането на забраната, заяви за ТАСС директорът на отдела за Азия към външното министерство Замир Кабулов.

По думите му все още има проблеми, които трябва да се изчистят, но въпреки това талибаните са получили покана за участие във форума, който ще се проведе от 5 до 8 юни. Афганистанските лидери по традиция се интересуват от търговията с петролни продукти, посочи Кабулов.

Форумът в Санкт Петербург, в който в миналото са участвали главни изпълнителни директори на важна западни компании и инвестиционни банкери от Лондон и Ню Йорк, се промени сериозно след началото на руската инвазия в Украйна и западните инвеститори бяха заменени от бизнесмени от Китай, Индия, Африка и Близкия изток.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани