Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Руското военно разузнаване стои зад палежите, целящи да подкопаят подкрепата за Украйна

[post-views]
Одеса е атакувана с балистични ракети от Крим, съобщиха властите

Руското военно разузнаване стои зад палежите, целящи да подкопаят подкрепата за военните усилия в Украйна. Това твърдят служители по сигурността в САЩ и Европа, пише  New York Times .

Според изданието представители на разузнаването на САЩ и техните съюзници наблюдават увеличаване на броя на диверсионните операции на ниско ниво в Европа, които според тях са част от руска кампания за подкопаване на усилията за оказване на военна подкрепа на Украйна.

Сред подобни операции изданието посочва палежите на складове в Англия, фабрика за бои в Полша, жилищни сгради в Латвия и магазин на Ikea в Литва.

„Знае се за ареста на руски агенти по обвинение в подготовка на атаки срещу американски военни бази“.

Въпреки че тези действия може да изглеждат случайни, американски и европейски служители по сигурността твърдят, че са част от съгласувани усилия на Русия да забави трансфера на оръжие за Киев и да създаде вид на нарастваща опозиция срещу подкрепата за Украйна.

Миналата седмица полицията в Лондон обвини британец в нарушение на закона за националната сигурност заради връзки с Руската федерация, а Bloomberg наскоро съобщи, че руското разузнаване вербува млади хора чрез интернет за извършване на саботажи в Европа.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Евгени Мандаджиев

Най-ново

Единична публикация

Избрани